Zeci de localități nu mai beneficiază de transport în comun. Elevii nu au cu ce ajunge la școli

Zeci de localități nu mai beneficiază de transport în comun. Elevii nu au cu ce ajunge la școli

Zeci de trasee de autobuz din județul Arad au rămas „în aer”, după ce administrațiile locale nu s-au înscris în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI” de Transport Public Arad.

Situația este alarmantă, deoarece există elevi care nu au cu ce ajunge la școli, ori sunt nevoiți să o facă în condiții improprii. Este și cazul celor din Șicula, Gurba și Chereluș, unde administrația locală condusă de primarul Duțu Căprar nu a intrat în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI” de Transport Public Arad. Din acest motiv, elevii care trebuie să ajungă la Ineu o fac în condiții grele. De exemplu, cei din Gurba sunt preluați de cursa de Apateu, care e deja aglomerată de la Cermei. Cei din Șicula și Chereluș sunt transportați cu un microbuz școlar și alte două, private, pentru care administrația comunei plătește.

Situația din comuna Șicula nu este singulară, ci este valabilă și în cazul altor administrații locale care nu au aderat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI” de Transport Public Arad.

De remarcat, că în prezent transportului județean reprezintă o preocupare stringentă a Consiliului Județean, deoarece au intrat în vigoare, în 2 decembrie, efectele Ordonanței 51 care interzice subvenționarea costurilor legate de transportul județean de persoane prin Compania de Transport Public. „Este o Ordonanță făcută «pe genunchi», care a bulversat efectiv sistemul public județean de transport, în special pentru elevi și navetiști. (…) Pentru a debloca situația, am recomandat administrațiilor locale să adere la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «ADI» de Transport Public Arad. Automat, aceste subvenții, suportate până în prezent de Consiliul Județean Arad, vor intra în grija administrațiilor locale tranzitate de aceste curse. Consiliul Județean a făcut un pas important în plus, transferând în mod gratuit primăriilor, prin Compania de Transport mijloacele de transport – autobuze și microbuze – necesare călătorilor, pe traseele agreate de administrațiile locale”, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Aceste măsuri sunt necesare și urgente pentru a asigura în continuare transportul arădenilor din localitățile județului, fără că aceștia să resimtă efectele negative ale Ordonanței sus-menționate.

Trebuie spus că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI” de Transport Public Arad va asigura procesul de delegare și gestiune către Compania de Transport Public Arad a traseelor care tranzitează comunele și orașele membre ale acestei Asociații.

Din cele 112 trasee de transport județene, Compania de Transport Public Arad mai are în exploatare 55, dintre care 24 sunt deja operate de către 4 operatori, iar pentru cele rămase, în număr de 31, care sunt neatribuite, urmează să se găsească o soluție. Traseele neatribuite sunt cele care deservesc comunitățile locale care nu s-au înscris în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI” de Transport Public Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.