Zeci de VICTIME din cauza acestor „BOMBE CU CEAS” din propria LOCUINȚĂ! La ce să fiți atenți

Zeci de VICTIME din cauza acestor „BOMBE CU CEAS” din propria LOCUINȚĂ! La ce să fiți atenți

O priză cu urme de fum, un întrerupător care face arc electric, un cablu ce trece pe sub un covor, un prelungitor improvizat pe o pardoseală de lemn, cumulat cu siguranţe necalibrate, sunt doar câteva dintre situaţiile ce pot declanşa în orice moment un incendiu violent într-o locuinţă, se arată într-un comunicat al Delgaz Grid.

În primele nouă luni ale anului, la nivel național, conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 19 persoane au decedat şi 39 au fost rănite din cauza instalaţiilor electrice defecte sau improvizate. Din păcate, la această statistică îngrijorătoare, se adaugă 9 persoane care și-au pierdut viața și alte 31 de persoane care au avut de suferit ca urmare a unor incidente cauzate de aparate electrice lăsate sub tensiune.

„Suntem uneori martori la aceste tragedii, alteori aflăm despre ele din presă. Compătimim victimele pe moment, dar ar trebui să reflectăm și să ne întrebăm: De ce s-a întâmplat?, Sunt şi eu în această situaţie?, Ce pot să schimb la mine acasă pentru a nu ajunge într-o situație asemănătoare? Și nu este suficient să ne punem întrebări, trebuie să facem ceva, pentru a îmbunătăţi situaţia în care, poate, ne aflăm şi noi. Modul de acțiune «Dorel» îl blamăm ori de câte ori putem, dar îl aplicăm și noi destul de des, fără să conștientizăm consecințele care pot apărea în orice moment”, spun reprezentanții Delgaz Grid.

Din dorinţa de a mai adăuga câteva grade la temperatura din locuinţe apelăm la aparate de încălzit electrice, fără să avem în vedere riscurile atunci când:

  • alimentăm mai multe aparate electrice din aceeaşi priză, iar cablurile se încălzesc şi iau foc;
  • încercăm să „păcălim” o siguranţă care „sare” (se deconectează) și îi punem o sârmă mai groasă sau blocăm declanşarea cu un băţ;
  • folosim un calorifer electric, dar avem nevoie de un prelungitor mai lung şi îi adăugăm o bucată de cablu pe care o legăm cum ne pricepem, lăsând-o neizolată pe un covor sau o izolăm cu scotch;

Exemplele pot continua, dar rezultatul duce inevitabil în aceeași direcție: un eveniment tragic. Pentru a pune capăt acestei loterii cu pierderi garantate este util să învăţăm, să prevenim şi să acţionăm responsabil. De aceea, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de energie, atrage atenția că trebuie să respectăm câteva recomandări esenţiale:

  • nu sunt electrician autorizat, nu mă apuc să experimentez – pot declanşa un incendiu sau pot să fiu electrocutat;
  • apelez la specialişti pentru înlocuirea echipamentelor electrice ce prezintă defecţiuni: tablouri electrice, doze, prize, întrerupătoare etc.;
  • nu mai folosesc un aparat de încălzit electric dacă termostatul este defect sau sunt elemente de plastic topite;
  • îndepărtez materialele combustibile (haine, documente etc.) din vecinătatea aparatelor de încălzit electrice;
  • verific cu un electrician instalaţia, ori de cîte ori se deconectează o siguranţă sau ori de câte ori observ că ceva nu e în regulă;
  • apelez la un electrician autorizat dacă vreau să utilizez consumatori mari de energie în locuinţă (radiatoare electrice, boilere, instanturi de apă caldă etc.) – este posibil să am nevoie de modificarea instalaţiei pentru a fi în siguranţă şi implicit de avizul distribuitorului de energie.

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. Orice intervenţie asupra instalaţiilor electrice trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugeri de bunuri materiale, la rănirea sau decesul unor persoane, conchid cei de la Delgaz Grid.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.