ZI ISTORICĂ pentru România: Scutul antirachetă de la Deveselu, ACTIVAT în prezenţa secretarului general al NATO

ZI ISTORICĂ pentru România: Scutul antirachetă de la Deveselu, ACTIVAT în prezenţa secretarului general al NATO

Scutul antirachetă de la Deveselu, a cărei construcție a început în anul 2013 şi s-a finalizat anul trecut, va deveni operațional începând de astăzi.

Inaugurarea bazei Deveselu are loc în prezenţa premierului Dacian Cioloş, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi a unei delegaţii americane sosită pentru a certifica baza militară.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Este format dintr-un radar performant și interceptori tereștri și intră în acțiune doar atunci când detectează o rachetă ostilă.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost activat în decembrie 2015, devenind una dintre cele mai importante baze americane din Europa, după 5 ani de la începerea programului în România.

Programul american prevedea, la începutul anilor 2000, două baze în Europa pentru acest scut: în Polonia și Cehia. Planul a fost, însă, schimbat de președintele american Barack Obama, după retragerea Cehiei, fiind astfel inclusă România pe harta de apărare a NATO.

Costurile totale ale proiectului depășesc 800 de milioane de dolari, bani plătiți de Statele Unite. Amenajarea bazei Deveselu a căzut în sarcina autorităților române, care au plătit peste 11 milioane de euro pentru acest proiect.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunând că este o zi importantă pentru România datorită inaugurării bazei Deveselu.

„Bine aţi revenit în România şi la Palatul Cotroceni. Este o zi foarte importantă pentru noi toţi cei de aici, inaugurarea bazei Deveselu. În afară de asta, mă bucur foarte mult că aţi decis să veniţi să discutăm şi putem aprofunda proiectele comune, în special summit-ul de la Varşovia şi să găsim o abordare comună bună”, a spus preşedintele.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Palatul Cotroceni că România este un aliat de încredere al alianţei, iar „NATO se angajează solemn faţă de securitatea României”, precizând încă odată că scutul antirachetă de la Deveselul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.