„ZILELE ARADULUI” au fost deschise de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”

„ZILELE ARADULUI” au fost deschise de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Arhiepiscopia Aradului, Primăria Municipiului ARAD, Asociația pentru ridicarea MONUMENTULUI MARII UNIRI la Arad şi Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale (CUSMP), au organizat, joi, 18.08.2016, în Aula „Ştefan Cicio Pop” simpozionul „ARADUL, IPOSTAZE CULTURALE”, care a deschis manifestările dedicate „ZILELOR ARADULUI”.

La eveniment au participat ÎPS Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, dr. Gheorghe Falcă – primarul Municipiului Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Doina Arghezi, directorul Centrului de Studii Argheziene, prof. univ. dr. Marius Grec, cadre didactice, istorici şi arădeni.

În preambulul lucrărilor a fost vizionată o expoziţie de fotografii „Vasile Goldiş, vizionar al Europei Unite” realizată de maestrul Virgiliu Jireghie, în care au fost ilustrate mai multe momente ale corifeilor Marii Uniri.

În cadrul prelegerii „Monumentul Marii Uniri de la Arad” – între deziderat și realitate”, dr. Gheorghe Falcă – primarul Municipiului Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean – președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad şi ÎPS Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, au subliniat importanţa Monumentului Marii Uniri şi a Zilelor Aradului.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a subliniat: „Este o deosebită onoare pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad să deschidă manifestările culturale desfăşurate în cadrul Zilelor Aradului. Considerăm că aceste ample momente culturale, constituie o prefaţă la evenimentele care vor urma pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad aduce un călduros omagiu patronului spiritual al Universității noastre, Vasile Goldiş, ideolog al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi al celorlalţi corifei Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ion Flueraş şi multe alte minţi luminate ale timpului, care au dorit să ridice Monumentul Marii Uniri la Arad”, a precizat Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a prezentat „rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă în toate cele trei Mari Uniri, cea de la 1600 sub Mihai Viteazul, cea de la 1859 sub Alexandru Ioan Cuza și cea pe care o avem subliniată în mod deosebit și care a determinat cursul României moderne, de la 1918 de la Alba Iulia, la care cunoaştem contribuția corifeilor noștri şi personalitatea lui Vasile Goldiș în realizarea Marii Uniri”.

O lucrare deosebit de bine documentată a fost prezentată de lect. univ. dr. Stelean Ioan Boia, „Aradul, Capitală a Marii Uniri”, urmată de cea a prof. univ. dr. Marius Ioan Grec „Aradul, spațiu de multiculturalitate”, care a invitat arădenii să viziteze „Expoziția de Artă Doina și Baruțu T. Arghezi”, din cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, deschisă publicului pe toată perioada „Zilelor Aradului”.

În numele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei, a subliniat că „locaţia pentru amplarea Monumentului Marii Uniri este cea fixată de Consiliul Municipal Arad şi numai poate fi schimbată, la ora actuală. „Avem Asociația pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri care se zbate la Arad de ani buni pentru această idee şi sperăm că vom reuși să amplasăm monumentul, acest simbol al țării, aici la Arad, unde s-a desăvârșit ideea Marii Uniri. Mulțumim tuturor celor care au participat la dezbateri, care au avut un nivel înalt pentru viitorul Aradului”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a precizat: „Aradul are trei zile importante, care înseamnă trei mari evenimente. O zi importantă este ziua în care oraşul primește titlul de Oraș liber regesc și acolo putem vorbi despre o dimensiune a orașului din punct de vedere cultural, spiritual şi urbanistic. Al doilea moment mare al Aradului este acela când, aici, oameni de seamă ai comunităţii decid Marea Unire și o proiectează. Avem al treilea mare moment, când armata română intră în Arad și putem vorbi despre o administraţie românească. Trebuie să recunoaştem că un monument al Marii Uniri este așteptat de mult în Arad și există un start, când Ministerul Culturii își asumă realizarea unui astfel de monument, administraţia locală având doar posibilitatea să desemneze un loc în care să fie amplasat. Nimeni nu a crezut că din 2007 vor trece atâția ani și monumentul să nu apară. Astăzi putem folosi amplasarea monumentului Marii Uniri pentru a defini mult mai clar poziția pe care a avut-o Aradul în 1918. Guvernul României a decis să pregătească centenarul, această pregătire începând din 2016. Pregătirea înseamnă nu doar evenimentele care trebuie realizate în 2018, ci și mari lucrări de infrastructură care să arate că cele trei provincii sunt o ţară unită, legată infrastructural și din punct de vedere al dezvoltării. În acest moment, Guvernul, prin Ministerul Culturii, are contractul cu sculptorul şi o recepție finală a lucrării, care a fost realizată în China, acolo s-a făcut o pre recepţie, iar de trei luni lucrarea are identificare în depozitul din Călărași. Ministerul are contrat cu sculptorul pentru ca acesta să aducă lucrarea în Arad și să o monteze. Am solicitat Guvernului României să înceapă centenarul Marii Uniri cu Aradul şi să dezvelim Monumentul Marii Uniri în anul 2017”, a concluzionat dr. ing. Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad.

Daniel Albu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.