În organizarea Autoguvernării de Naţionalitate Română a oraşului Gyula, s-au desfăşurat, în premieră, în perioada 2 – 6 noiembrie 2015, manifestările grupate sub numele „Zilele româneşti la Gyula”.
La aceste manifestări, au participat conducători ai instituţiilor româneşti, şefi ai misiunilor diplomatice româneşti din Ungaria, oficialităţi locale şi judeţene, dintre care menţionăm pe PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Traian Cresta, reprezentantul comunităţii româneşti în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Mariana Negrau Vetro, directorului Centrului de Documentare şi Informare al ATRU, Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării de Naţionalitate Română din Gyula, Eva Iova-Simon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci, redactorul-şef al săptămânalului „Cronică”, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului ATRU, membri ai Clubului Pensionarilor din Gyula, profesori şi elevi de la Şcoală Generală şi Liceul din Gyula s.a.,
Marţi, 3 noiembrie 2015, în cadrul manifestării intitulate „Zilele româneşti la Giula”, în sala festivă a Liceului „Nicolae Bălcescu” a avut loc „Ziua familiei române”. Manifestarea a avut în centrul ei un concurs cu tema „Noi, românii din Ungaria – Obiceiurile şi trecutul istoric al românilor din Ungaria”, la care au participat 8 familii cu membri de diferite vârste din Gyula, care au trebuit să răspundă la mai multe întrebări, legate de personalităţi de origine română, instituţii româneşti din Giula, obiceiuri, sărbători şi publicaţii ale românilor din Ungaria etc.
Miercuri, 4 noiembrie 2015, cea de a treia zi a manifestării intitulate „Zilele româneşti la Gyula”, în Ungaria, a fost dedicată folclorului românesc şi a fost onorată de prezenţa unor oaspeţi din România, din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Manifestarea a cuprins mai multe momente, care s-au desfăşurat la Centrul Cultural Român din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula. În holul liceului a fost amenajată o expoziţie dedicată costumului popular românesc din zona Banatului de Munte, cu exponate din colecţia doamnei Sorina Jurj, din Caransebeş. Totodată, cu acest prilej a fost lansată şi cartea „Cosmonautul Dumitru Prunariu în Ţară Făgetului şi în cosmos”, aparţinând lui Ioan Gheorghe Oltean. Partea artistică a acestei manifestări a avut că protagoniştii pe tinerii dansatori ai Ansamblului Folcloric „Zestrea Gugulanilor”, din Caransebeş, care îmbrăcaţi în costume populare bănăţene au încântat pe spectatori cu dansurile lor, dar şi mai mulţi interpreţi de muzică populară, din Banat, că de pildă Maria Milu Sorescu, Mircea Cartisoreanu, Doriana Talpeş, Ana Jurj sau Daniela Văcărescu, sau din Bihor, îndrăgitul solist Cornel Borza. Programele folclorice s-au încheiat cu o horă românească, la care au fost invitaţi şi spectatorii.
A patra zi dintre cele dedicate românilor din Gyula (5 noiembrie 2015), a fost rezervată în special tineretului. Programele cuprinse în această zi au vizat două obiective: o excursie la Casa Muzeu din Chitighaz (Kétegyháza), la care au participat tineri şi adulţi din Gyula, şi o seară rezervată dansurilor moderne româneşti, pentru tinerii de la Şcoală Generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, care a avut loc în incinta Liceului. La Casa Muzeu din Chitighaz, au fost prezenţi PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României de la Gyula. După prezentarea făcută de Maria Sarca Zombai, despre Casa Muzeu, oaspeţii din Gyula, dar şi gazdele lor din Chitighaz, au vizitat casa , iar într-o sala amenajată special din această casă, au gustat mâncăruri tradiţionale româneşti, oferite din partea organizatorilor.
Ziua sportului, desfăşurată vineri, 6 noiembrie 2015, la Liceul „Nicolae Bălcescu”, a fost adresată în special tineretului şi a încheiat, practic, săptămâna şi manifestarea intitulată „Zilele româneşti la Gyula”. Şi la acest eveniment, alături de participanţi şi de organizatori, reprezentaţi de Autoguvernarea de Naţionalitate Română şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, au fost prezenţi PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Manifestarea a cuprins mai multe probe sportive: un mini-maraton , fitness, şah, tenis de masă, volei şi fotbal. La final, toţi participanţii au fost invitaţi la o cină comună. Toţi participanţii, au fost invitaţi apoi, la un foc de tabăra, în curtea liceului, şi la o hora românească, pe muzică „Horei Unirii”.
Organizatorii evenimentelor grupate timp de o săptămâna, sub genericul „Zilele româneşti la Gyula” au concluzionat că această prima ediţie a fost o reuşită şi şi-au exprimat dorinţa că el să fie continuat şi în anii următori.
Lasă un comentariu