Doar adulții vaccinați vor avea acces gratuit la evenimentele organizate pe bani publici de Ziua Copilului la Arad. Ceilalți (adică… cei mai mulți) trebuie să prezinte teste PCR sau antigen negative, pentru care vor scoate bani din propriul buzunar.
Așadar, arădenii care nu sunt vaccinați și vor să își însoțească copiii la evenimentele organizate la Arad de 1 Iunie au la dispoziție două posibilități: Testul PCR, valabil 72 de ore, sau testul antigen, valabil 24 de ore.
Am luat legătura cu cinci laboratoare de analize medicale pentru a afla cât costă testele și în cât timp este eliberat rezultatul. În cazul testelor PCR, din datele strânse de noi, prețul variază între 235 și 350 de lei, iar în ceea ce privește eliberarea rezultatelor, reprezentanții celor cinci laboratoare au dat un termen de 12/24 de ore.
Pentru testele antigent prețul este cuprins între 100 și 150 de lei iar rezultatul în cazul acestora poate fi eliberat undeva între 15 minute și o oră și jumătate. Menționăm că unul dintre cele cinci laboratoare nu efectuează teste antigen, reprezentanții săi precizând că respectivele teste nu au o acuratețe foarte mare.
Cât costă „distracția”
Să luăm exemplul unui părinte nevaccinat care ar dori să-și însoțească copilul în toate cele patru zile de evenimente organizate de autoritățile arădene cu ocazia celebrării Zilei Copilului. Cea mai bună variantă pentru a acoperi toate cele patru zile ar fi optarea pentru un test PCR (valabil 72 de ore) și un test antigen (valabil 24 de ore). Pentru asta, arădeanul nevaccinat, plătitor de taxe și impozite la bugetul local, ar trebui să scoată din buzunar 335 de lei, luând în calcul prețul cel mai mic găsit de noi la cele cinci laboratoare.
Deci 335 de lei pentru a participa la evenimente organizate în mod gratuit pentru publicul arădean și finanțate de la bugetul local, buget la care contribuie atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate.
În cazul în care ambii părinți nevaccinați ar dori să-și însoțească copilul, evident că suma plătită pentru teste s-ar dubla. Mai mult decât atât, părinții trebuie să ia în calcul și faptul că două dintre zilele de desfășurare a evenimentelor sunt în weekend, când nu sunt deschise foarte multe laboratoare.
În final, să spunem că, atâta timp cât imunizarea naturală dată de trecerea prin boală nu este recunoscută ca atare, atâta timp cât există cetățeni care din diferite motive, inclusiv medicale, nu au fost vaccinați împotriva COVID-19 și, cel mai important, atâta timp cât vaccinarea nu este obligatorie, vorbim despre discriminare.
Dacă autoritățile ar fi preocupate cu adevărat de limitarea răspândirii virusului ar solicita testarea tuturor participanților la astfel de evenimente, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vaccinați, știindu-se că SARS – CoV-2 poate fi transmis de ambele categorii.
Imagine de freestocks-photos de la Pixabay
[…] Ziua Copilului, pe banii părinților! Taxele sunt pentru toți, gratuitatea e doar pentru vaccinaț… […]
[…] Primăria Arad a reacționat după criticile înregistrate ca urmare a condiționării participării la evenimentele prilejuite de Ziua Copilului. […]