Creșele, grădinițele și centrele pentru îngrijirea copiilor, verificate de inspectorii ITM Arad

Creșele, grădinițele și centrele pentru îngrijirea copiilor, verificate de inspectorii ITM Arad

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a efectuat controale la creșele, grădinițele și centrele pentru îngrijirea copiilor.

„În săptămâna 25 – 29 martie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au desfășurat o acțiune de verificare la angajatorii care prestează activități în domeniile ,,Învățământ preșcolar” – cod CAEN 8510 și ,,Activități de îngrijire zilnică pentru copii” – cod CAEN 8891.

Acțiunea, de tip campanie națională, a vizat modul în care sunt respectate dispozițiile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Fiind domenii susceptibile de încălcarea reglementărilor legale, s-a pus accent pe modul în care este efectuată angajarea personalului, transmiterea în termenul legal a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, respectarea timpului de muncă, munca suplimentară precum și respectarea timpului de odihnă.

Interes a prezentat și evidențierea orelor de muncă prestate de către salariați, munca de noapte și nu în ultimul rând stabilirea și acordarea drepturilor salariale.

Inspectorii de muncă au verificat totodată dacă au fost îndeplinite măsurile trasate în controalele anterioare, constatând pe această cale că a crescut gradul de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește importanța respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Angajatorii și lucrătorii au fost informați de asemenea, despre consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta, sancțiunile pentru munca nedeclarată fiind considerabile.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ITM Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.