Anul 2016, ANUL SCHIMBĂRII pentru programul PRIMA CASĂ. Ce MODIFICĂRI apar!

Anul 2016, ANUL SCHIMBĂRII pentru programul PRIMA CASĂ. Ce MODIFICĂRI apar!

Anul 2016 vine cu modificări în ceea ce privește programul Prima Casă. Astfel, plafonul total de garanţii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobândă, aplicată peste ROBOR, va scădea de la 2,5% la 2%, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

În prezent, plafonul total de garanţii acordate de stat în cadrul programului este de 2,6 miliarde de lei, la care se vor adăuga cele 200 de milioane anunţate pentru acest an.

„Pentru Prima Casă vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, şi în condiţii actualizate de cost, de rata dobânzii, adică ROBOR plus 2%”, a explicat Anca Dragu.

În ceea ce priveşte impactul pe care Legea privind darea în plată l-ar putea avea asupra creditelor contractate prin acest program, reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că va fi foarte mic, având în vedere că rata de neperformanță pe acest program este de doar 0,1% – 0,2%.

Celelalte condiţii de creditare rămân neschimbate, inclusiv avansul de 5%.

Programul Prima Casă face parte din măsurile anticriză iniţiate de guvern pentru a susţine sectoarele economice prioritare.

Obiectivul principal este deblocarea activității de creditare şi impulsionarea sectorului construcţiilor.

Programul constă în facilitarea accesului populaţiei la credite ipotecare. În acest scop, statul garantează în prezent 50% din împrumuturile acordate de bănci, cu condiţia ca acestea să acorde credite mai ieftine.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.