Filiala Arad a Confederaţie Patronatului Român se alătură luptei împotriva corupţiei, fraudei şi evaziunii fiscale, trăgând un semnal de alarmă privind situaţia firmelor cu capital autohton generată de fiscalitatea excesivă, abuzuri ale instituțiilor de control, birocrație, lipsa dialogului social sau tratamentul discriminatoriu aplicat investitorilor români.
Pentru a veni în sprijinul şi apărarea membrilor confederaţiei, Patronatul Român susţine:
Dreptul de consiliere (îndrumare)
(A1) Organele fiscale au obligaţia ca de la derularea inspecţiei fiscale şi până la aplicarea sancţiunii să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme.
(A2) Pentru realizarea consilierii, organul de control încheie un proces – verbal care face referirere la aspectele neconforme şi se stabilesc termele de remediere.
Controlul se reia într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.
(A3) Sancţiunile şi oricare alte dispoziţii obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept dacă s-au dispus fără întocmirea procesului – verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.
(A4) Organele fiscale care, prin efectul legii pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau când sunt sesizate sau se autosesizeaza/constată fapte flagrante, se exceptează de la procedura consilierii.
„Prezenta propunere, introduce un principiu de bază în politica fiscală, asigurând contribuabilului dreptul de a fi consiliat în ceea ce priveşte procedura fiscală de către organele fiscale. Având în vedere faptul că atât Codul fiscal cât şi Codul de procedură fiscală se modifică de la o zi la alta, politicile fiscale neavând predictibiltate pentru a putea înlătura riscurile fiscale, atat ANAF cat si alte multe organe de control trebuie să aibă o abordare mai modernă, să implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, să aibă un rol mai puțin punitiv în viața cetății, ci mai ales un rol pozitiv, stimulativ și preventiv. Colectarea taxelor şi impozitelor la bugetul local şi implicit la cel general consolidat de către organele fiscale trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu pe cel punitiv”, a declarat Marin Crişan, preşedintele filialei arădene a Confederaţie Patronatului Român.
„Trebuie să ne întrebăm, care este rostul ANAF-ului? Este de a colecta impozitele şi taxele, dar ca să colectezi impozite, trebuie să ai ce colecta, iar ca să ai ce colecta, trebuie ca economia să meargă, nu să închizi întreprinderi. Este total contraproductiv, este contrar scopului pentru care a fost creat ANAF-ul. Mai mult, toate autorităţile statului trebuie să aibă un rol de consiliere şi de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, susţine Crişan.
„Urmând acest principiu punitiv învechit, ANAF favorizează închiderea unor companii ce reprezintă o dramă, atât pentru cel care o deţine, cât și pentru economia românească în ansamblu. O companie nu trebuie închisă, pentru că impactul acestui demers se răsfrânge atât asupra salariaţilor, care își pierd locurile de muncă, dar și asupra volumului de taxe și impozite virate către stat. Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală constituie o problemă de abordare care ţine de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Nu putem avea un stat care să dea bunuri şi servicii publice de mare calitate fără să aibă o colectare foarte bună şi fără să aibă companii puternice. Faţă de restul Europei, avem cheltuieli bugetare per PIB foarte mici şi asta pentru că în mare parte veniturile bugetare per PIB sunt foarte mici aici. Rolul preventiv, de consiliere al organelor fiscale este prezent în legislaţia statelor importante ale Uniunii Europene”, a declarat preşedintele filialei arădene a Confederaţie Patronatului Român.
Propunerea a fost elaborată în conformitate cu prevederile art. 74 şi 75 din Constituţie.
Cautam colaboratori in publicitate si marketing, pentru pozitia de “manager zonal” . Pentru detalii va rugam sa trimiteti un email pe adresa francizagratuita@gmail.com cu un CV sau o sinteza a acestuia atasat.