75 de ani de tradiție în Ortopedie și Traumatologie la Arad

75 de ani de tradiție în Ortopedie și Traumatologie la Arad

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) a marcat aniversării a 75 de ani de Ortopedie și Traumatologie la Arad.

La data de 16 septembrie 1947, Ion Georgescu, medic primar, doctor în Științe Medicale, s-a stabilit în Arad, formând prima secție de Ortopedie Traumatologie din orașul nostru. Această secție avea să fie printre primele din Romania, la acel moment, Aradul ajungând pe harta medicinii românești de top.

De-a lungul deceniilor, prin munca asiduă, cercetare și rezultatele remarcabile obținute în tratarea pacienților cu diferite afecțiuni din această categorie, Aradul a devenit pionier în domeniu, pacienți din toată țara venind aici pentru tratament. 

Având la bază istoria bogată și bunul renume al specialiștilor arădeni din domeniu, a fost organizat simpozionul care să marcheze această aniversare atât de importantă, în campusul universitar al UVVG Arad. În cadrul simpozionului a fost lansată cartea „O istorie a Ortopediei și Traumatologiei Arădene 1947-2020”, autor dr. Mircea Faur, pentru a marca evenimentele care au definit și conturat Ortopedia și Traumatologia din Arad.

Astfel, au fost amintite momente deosebit de importante din istoria ortopediei arădene și românești, printre care primul congres SOROT (Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie), organizat în Arad, la începutul anilor 2000.

Evenimentul din acest final de săptămână a reunit mai mulți specialiști din ortopedie și traumatologie, fiind un bun prilej pentru schimbul de informații și discuții despre noile tendințe de diagnosticare și tratament din domeniu. Au luat cuvântul : Prof. univ. habil. dr. Coralia Cotoraci – Rector U.V.V.G. Arad, Prof. univ. habil. dr. Alexandru Pop, director științific proiect, Dr. Fruja Dan – șef lucrări, șef secție Ortopedie și Traumatologie Spitalul Județean Arad, Conf. univ. dr. Casiana Boru – Decan Facultate Medicină U.V.V.G. Arad. Temele abordate au variat, pronind de la fracturile maleolare, primele artrotomii exploratorii ale genunchiului sau displazia de șold, din anii ’60 până în anii ’90, până la cele mai noi metode și tehnologii de diagnosticare și tratament din domeniu.

„Ne bucurăm să fim, din nou, gazdele unui simpozion cu o prezență atât de distinsă. Universitatea noastră încurajează pregătirea continuă și studiul individual dar mai presus de toate recunoaște importanța împărtășirii cunoștințelor și experienței specialiștilor, realizată și prin organizarea acestor evenimente”, a punctat prof. univ. habil. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.