Câte firme sunt în Arad? Care din ele au cei mai mulți angajați? Unde ne situăm față de restul țării? Toate acestea, într-o nouă hartă inedită!

Câte firme sunt în Arad? Care din ele au cei mai mulți angajați? Unde ne situăm față de restul țării? Toate acestea, într-o nouă hartă inedită!

Prima agenție de growth hacking & online marketing din România, SMARTERS, ne propune un mod simplu de a vedea situația antreprenoriatului în țara noastră. Aceștia au creat o hartă interactivă care îți arată, în cifre, care este situația afacerilor în județul tău.

Ideea acestei hărți a pornit în primul rând de la o problemă internă. De multe ori voiam să căutăm date despre anumite industrii sau județe, dar acestea erau foarte împrăștiate pe internet și greu de găsit. Și ne-am gândit că dacă noi avem această problemă, cu siguranță și alți români o au de asemenea. Așa a luat naștere harta”, spune Toma Grozăvescu, fondatorul SMARTERS și inițiatorul proiectului.

Tot ei sunt cei care anul trecut au prezentat, în premieră națională, prima ediție a acestei hărți. Pentru că aceasta a avut un mare succes, aceștia au promis că vor actualiza informațiile cuprinse în hartă de la an la an.

Ce ne aduce noua ediție a hărții

Noua ediție aduce, pe lângă actualizarea datelor, lărgirea topurilor la primele cinci poziții și ne arată și numărul de companii de tip SRL-D din fiecare județ. Acestea, pe lângă cele mai populare domenii de activitate, cele mai mari companii și cei mai mari angajatori, care au existat și la prima ediție.

Toate informațiile se regăsesc într-un singur loc, sub forma unei hărți interactive. Poți, printr-un simplu click, să alegi județul care te interesează și întreaga paletă de informații îți va apărea.

Printr-o simplă privire harta îți oferă o imagine foarte interesantă asupra distribuției afacerilor în România.

Cum era de așteptat, Bucureștiul conduce detașat clasamentul, fiind 140.300 de firme înregistrate aici. Pe locul doi vine Clujul cu aproximativ 41.000 de firme. Este interesantă diferența destul de mare între Cluj și celelalte șapte județe care depășesc pragul de 20.000 de firme: Timiș (31.000), Ilfov (27.000), Constanța (27.000) respectiv Iași, Brașov, Prahova și Bihor care se învârt în jurul a 21-22.000 de firme înregistrate și active.

De cealaltă parte a clasamentului se află județele Mehedinți, Covasna, Ialomița, Călărași și Giurgiu, niciunul nereușind să depășească pragul de 6.000 de firme.

În județul Arad sunt înregistrate 14.735 de firme dintre care 520 SRL-D. Pe primele locuri după cifra de afaceri Takata România SRL cu 2.600 milioane RON, Coficab Eastern Europe SRL cu cifra de afaceri: 1.400 milioane RON și Webasto Romania SA cu cifra de afaceri de 1.100 milioane RON. După numărul de angajați, pe primul loc se situează tot Takata România SRL cu 4.347 de angajați, fiind urmată de Leoni Wiring Systems Arad SRL cu 3.988 de angajați.

Tot „jucându-te” cu harta poți afla și alte lucruri interesante, cum ar fi, de exemplu, că cei mai mari angajatori din România sunt companii cu acționariat de stat.

  1. Compania Națională Poșta Română SA: 24.240 angajați
  2. Compania Națională de Căi Ferate (CFR): 22.673 angajați
  3. Regia Națională a Pădurilor Romsilva SA: 16.318 angajați

Pe locurile patru și cinci vin OMV Petrom SA și Kaufland cu aproximativ 14.000 de angajați fiecare.

Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase este cel mai popular domeniu de activitate, regăsindu-se pe locul întâi în cinci județe, cum ar fi Brăila, Călărași, Teleorman, Tulcea și Vaslui.

Pe de altă parte, domeniul de activitate cu cel mai mare profit este comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. Se regăsește în județul București și are o valoare de 30,4 miliarde de lei.

Harta conține mult mai multe informații și poate fi vizualizată aici.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.