Colaborarea propusă la nivelul orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, cunoscută sub denumirea de Alianța Vestului, pornește de la câteva principii fundamentale, care constituie baza acestui demers în care s-au asociat cele patru municipii. Despre acestea a vorbit primarul Gheorghe Falcă, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
Întrebat fiind în cadrul conferinței, primarul a declarat că și alte orașe și-au arătat interesul pentru această Alianță, cum ar fi Iași, Reșița, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare, Deva etc. De remarcat că nu toți primarii acestor municipii sunt liberali, motiv pentru care edilul a evidențiat că această alianță nu e fondată pe criterii politice. De asemenea, Gheorghe Falcă a spus că Alianța Vestului nu se referă la Vestul geografic, ci la orașe care au aceleași principii și obiective și care doresc să atragă fonduri europene. Astfel, Alianța Vestului este deschisă pentru colaborare și cu alte orașe din diferite regiuni alte țării.
Aceste principii vizează dezvoltarea comunităților pentru a susține dezvoltarea României, libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele, mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice, precum și stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală.
Obiectivele comune ale alianței sunt următoarele: îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe; susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială; colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație; promovarea modelului european de politică publică, consonant cu societatea cunoașterii, promotor și valorizator de cultură, spune edilul.
„Platforma Alianței Vestului este constituită pe trei direcții. Prima dintre acestea are legătură cu valorile, a doua direcție vizează cele 8 puncte care ilustrează dorința noastră de a fi împreună, iar a treia direcție are legătură cu 4 obiective mari, legate de finanțarea europeană. Vorbim, practic, despre drumul Arad-Oradea, care poate fi transformat în autostradă, despre dezvoltarea infrastructurii căii de rulare a trenului, pentru a putea rula cu viteza optimă de 160km/h, despre realizarea centurilor celor patru orașe, despre a conecta aeroporturile la drumurile europene și la autostrăzi, despre realizarea digitalizării în cele patru orașe, în aceeași platformă integrată, despre a contribui împreună la viața culturală, sprijinind, în același timp, Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 și despre a reuși ca, în anul 2024, orașele noastre să aibă definiția clară de orașe smart”, a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Lasă un comentariu