Scoția decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii.
Birourile de vot s-au deschis, joi dimineaţa, la ora 07.00 pentru referendumul pe tema independenţei Scoţiei, o decizie istorică ce ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii şi la formarea unei noi ţări în Europa.
Alegătorii urmează să răspundă la întrebarea „Scoția trebuie să devină o țară independentă?” și să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianțe ce datează din 1707.
În total, 4,29 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați la urne, fiind așteptată o participare masivă, de 80%. Dintre aceștia, 600.000 au votat deja prin corespondență.
Secțiile de votare se vor închide joi seara, la ora 22.00 (21.00 GMT), iar rezultatele urmează să fie anunțate vineri dimineața.
Un vot în favoarea independenței va implica separarea de Marea Britanie, în caz contrar Scoția urmând să beneficieze de un statut de autonomie sporită.
Dacă se va vota pentru independența Scoției, țara va trebui să înceapă demersurile pentru admiterea în UE și NATO după proclamarea oficială a independenței pe 26 martie 2016. Până atunci se vor desfășura negocieri între Londra și Edinburgh, în urma cărora ar trebui să se tranșeze chestiuni delicate precum împărțirea rezervelor de petrol din Marea Nordului, a datoriei publice, controlul frontierei sau moneda noului stat, executivul lui David Cameron refuzând în principiu folosirea lirei sterline de către o Scoție independentă.
Cameron a avertizat că un vot pentru independență va echivala cu „un divorț dureros”, nu cu o „despărțire amiabilă”. „Va fi o tragedie dacă Regatul Unit se va scinda”, a precizat David Cameron într-un interviu acordat revistei The Times.
Ultimele sondaje arată un ușor avantaj pentru susținătorii uniunii, dar există un număr suficient de important de indeciși care ar putea înclina decisiv balanța spre o tabără sau alta.
Foto: graphic.com.gh
Lasă un comentariu