Consiliul Local Municipal a votat pentru preluarea Cetăţii Aradului de la Ministerul Apărării Naţionale

Consiliul Local Municipal a votat pentru preluarea Cetăţii Aradului de la Ministerul Apărării Naţionale

Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat luni, în şedinţă ordinară, protocolul privind preluarea de către municipalitate, de la Ministerul Apărării Naţionale, a Cetăţii Aradului, protocol ce va fi semnat în viitorul apropiat de primarul municipiului, Gheorghe Falcă, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Prin parafarea acestui protocol, municipalitatea arădeană va primi acces în Cetatea Aradului încă de anul viitor, pentru a putea demara executarea planurilor de reconversie ale obiectivului istoric.

Conţinutul protocolul a fost aprobat luni, de către CLM Arad, cu unanimitate de voturi, în forma convenită cu MApN. Astfel, imediat ce va fi semnat documentul, responsabilii locali vor primi acces în perimetrul actualei baze militare „pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural”.

MApN se obligă prin să pună la dispoziţia Primăriei şi documentele cu cerinţele necesare întocmirii planurilor de modernizare a unităţii militare din cartierul Gai, locaţie unde se va muta Batalionaul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, încartiurit în prezent în Cetatea Aradului. Costul investiţiilor ce se vor face la unitatea din cartierul Gai vor fi suportate de municipalitate, la final baza urmând să fie transferată MApN, în schimbul Cetăţii Aradului.

Totodată, MApN solicită Primăriei municipiului Arad un număr de 250 de locuinţe pentru militari, care ar urma să fie realizate prin programe ale ANL, iar apoi transferate ministerului şi, de asemenea, un teren de instrucţie.

„În paralel, se va face şi un studiu în ceea ce priveşte Cetatea Aradului. Acest studiu va avea două direcţii: de cercetare a istoricului Cetăţii şi de infrastructură, studiu care este necesar în perspectiva lucrărilor care se vor executa la Cetate, după ce va fi eliberată de militari, pentru punerea ei în valoare”, a arătat primarul Gheorghe Falcă.

În urma consultării unor specialişti, Primăria Arad estimează că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie solicitată Uniunii Europene.

Protocolul, care are o valabilitate de zece ani, poate fi denunţat unilateral de către oricare dintre părţi printr-o notificare adresată celeilalte părţi.

„În situaţia denunţării unilaterale a protocolului, denunţătorul va fi obligat să suporte prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii”, după cum se menţionează în document.

Primarul Gheorghe Falcă a susţinut că protocolul va permite punerea în aplicare a HG 1100/2010, care prezintă etapele de preluare a Cetăţii Aradului.

La rândul său, viceprimarul Levente Bognar a spus că, până la preluarea efectivă a cetăţii, se vor cere Guvernului bani pentru consolidarea clădirilor, afectate de degradări.

„Având în vedere că se preia un monument istoric de categoria A, care din păcate cuprinde clădiri aflate în proces de degradare, am solicitat ca statul să aloce bani pentru a stopa degradările construcţiilor cu valoare deosebită”, a afirmat Levente Bognar.

Consilierii au adoptat şi un al doilea proiect referitor la cetate, proiect ce cuprinde indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea unităţii militare din Gai. Lucrările vor începe anul viitor, vor dura cel puţin trei ani şi vor costa între şapte şi opt milioane de euro.

  1. Ce de parcari subterane si nu numai ar putea sa faca Falca al nostru pe acolo …….

    Raspunde
  2. POPONARII AU VOTAT DUPA CUM LE-A DICTAT FALCA

    Raspunde
  3. Rahatii astia , din CL , sant complicii la faradelegile falcosului .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.