Oficial, Republica Populară Chineză este o ţară atee, dar în ultimii ani se observă o schimbare rapidă în ceea ce privește opțiunile populației din această țară. Astfel că, din cei peste 1,3 miliarde de cetăţeni, mulți au căutat o semnificaţie spirituală pe care nici comunismul şi nici capitalismul nu le-o poate oferi.
Numărul creştinilor din China a înregistrat o creştere constantă, estimându-se că până în anul 2030 ponderea bisericilor din această ţară comunistă ar putea fi mai mare decât în SUA.
La cea mai mare biserică din China, în ziua de Paște, mii de credincioşi au participat la slujbă pentru a depune jurământul de credinţă.
Biserica Liushi, cu 5.000 de locuri, are de peste două ori capacitatea catedralei Westminster şi un crucifix de 62 de metri, inaugurat anul trecut, care poate fi văzut de la câţiva kilometri depărtare.
Clădirea care a costat peste 8 milioane de lire sterline este unul dintre nenumăratele simboluri care descriu schimbările care se petrec în China comunistă, care evoluează într-una dintre cele mai mari congregaţii creştine de pe pământ.
De la moartea lui Mao în 1976, care a însemnat sfârşitul Revoluţiei Culturale, deschiderea de noi biserici, în special creştine, au făcut ca această congregaţie să crească foarte mult.
„Mao a susţinut că putea elimina religia din viaţa socială. El chiar a crezut că a realizat acest lucru. Este ironic, dar ceea ce a încercat să facă, este de fapt un eşec în această privinţă”, a precizat Fenggang Yang, profesor de sociologie la Universitatea Purdue.
După patru decenii, cei mai mulţi analişti cred că Republica Populară Chineza este gata să devină nu doar numărul unu în economia mondială, ci şi cea mai numeroasă naţiune creştină.
„După calculele noastre, China va deveni cea mai mare ţară creştină din lume foarte curând. Aceasta se va întâmpla în mai puţin de o generaţie. Nu mulţi oameni sunt pregătiţi pentru această schimbare”, a mai precizat profesorul Yang.
Comunitatea protestantă din China, care a avut doar un milion de membri în 1949, a depăşit deja ca număr comunităţile ţărilor care au cunoscut în ultimele decenii o creştere în acest domeniu.
În 2010 erau mai mult de 58 de milioane de protestanţi în China, comparativ cu 40 de milioane în Brazilia şi 36 de milioane în Africa de Sud, potrivit Pew Research Centre’s Forum on Religion and Public Life.
Iar specialiștii preconizează că numărul va creşte până la aproximativ 160 de milioane până în 2025. Asta ar situa China probabil chiar înaintea Statelor Unite, care avea aproximativ 159 de milioane de protestanţi în 2010, dar cu multe biserici în declin puternic.
Foto: roadharma.com
Lasă un comentariu