Misterul construirii monumentului neolitic de la Stonehenge dăinuie de milenii. Toată lumea se întreabă de ce a fost ridicată această structură neobişnuită în urmă cu peste 4.500 de ani. Oamenii de ştiinţă consideră că Stonehenge a fost fie o structură antică de comunicare sau un sistem de clopote uriaşe al unei biserici.
Megaliţii gigantici de la Stonehenge au generat de-a lungul secolelor diverse teorii ale conspiraţiei sau speculaţii care susţineau că aceştia erau atribuiţi extratereştrilor, potrivit Live Science.
Însă, oamenii de ştiinţă au propus diverse teorii fundamentale cu privire la construirea monumentului neolitic. Cele mai importante ipoteze ale cercetătorilor, legate de ridicarea structurii neobişnuite de la Stonehenge ar fi:
1. Teren de vânătoare sacru?
Zona din jurul monumentului de la Stonehenge a fost un teren de vânătoare de-a lungul unei rute a migraţiei vechilor bouri, cu mii de ani înainte de ridicarea primelor pietre, potrivit unor dovezi arheologice.
Un sit aflat la doar 1,6 kilometri distanţă de Wiltshire conţine dovezi ale ocupaţiei umane din urmă cu 3.000 de ani, incluzând şi mii de oase de bour şi unelte de silex.
2. Monument al unităţii?
Structura Stonehenge ar fi fost ridicată pentru a sărbători pacea şi unitatea, potrivit unor oameni de ştiinţă. În perioada construirii monumentului, între anii 3.000 î.Hr. şi 2.000 î.Hr., civilizaţia din insula britanică a fost extrem de unită.
3. Calendar astronomic?
Mulţi cred că anticii au sărbătorit solstiţiul de iarnă la Stonehenge. Drumul din apropiere de Stonehenge este aliniat cu apusul Soarelui de la solstiţiul de iarnă, iar dovezile arheologice arată că porcii au fost sacrificaţi în timpul lunilor decembrie şi ianuarie.
4. Ridicat în urma unor iluzii auditive?
Una dintre ultimele teorii care se referă la sursa de inspiraţie a celor care au ridicat monumentul este că el a fost realizat în urma unor „iluzii auditive”. Se crede că pietrele au fost ridicate exact în locul de linişte pe care interferențele acustice le provocau.
5. Cimitir de elită?
Misteriosul monument ar fi putut reprezenta un cimitir al elitelor, potrivit unui studiu. Mii de fragmente de oase, resturi a cel puţin 63 de oameni au fost exhumate în zonă. Mormintele datează din jurul anului 3.000 î.Hr.
6. Clopote uriaşe?
Cea mai nouă teorie susţine că pietrele de la Stonehenge produc sunete unice similare cu ale unor clopote. Deoarece sunetele s-ar fi propagat pe distanţe lungi, acestea ar fi putut fi o formă de comunicare primitivă.
7. Loc de vindecare?
Stonehenge ar fi putut fi un loc de vindecare antic, potrivit unei teorii a lui Geoffrey Wainwright şi Timothy Darvill. Multe dintre scheletele îngropate în apropiere au avut urmele unor boli sau ale unor răni, semn că oamenii veneau aici în speranţa unei vindecări.
Sursa: Ziare.com/ Foto: Wikipedia
Lasă un comentariu