A fost dezgropată SECUREA RĂZBOIULUI dintre medicii de familie și cei din spitale

A fost dezgropată SECUREA RĂZBOIULUI dintre medicii de familie și cei din spitale

Dr. Adrian Dărăbanțiu, președintele filialei arădene a Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală, deschide Cutia Pandorei în ceea ce privește războiul tacit dintre medicii de familie și cei din unitățile spitalicești.

Și unii, și ceilalți au nemulțumiri. Unele se știu, altele nu. Vocal cum îl știm, Adrian Dărăbanțiu a decis să dea frâu liber în spațiul public uneia dintre ele, așa cum e și firesc de altfel, o astfel de abordare fiind de preferat vorbitului pe la colțuri.

Dar haideți să vedem ce a povestit Adrian Dărăbanțiu pe Facebook:

„Un nou episod despre functionarea sistemului sanitar romanesc (de azi): O pacienta de-a noastra se impiedica si cade. Pana aici nimic deosebit, se intampla. Se prezinta la UPU (n.r. – Unitatea Primiri Urgențe) unde se constata o fractura cominutiva cu deplasare, care este imobilizata in aparat ghipsat. Corect. Si acuma incepe nebunia care, cu un pic de bunavointa, putea fi evitata: pacienta este trimisa total inutil la medicul de familie atata timp cat medicul ortoped/urgentist putea linistit sa-i elibereze si concediul medical si reteta de antalgic. Si asta in conditiile in care spitalul este ”dotat” cu o gramada de personal auxiliar (secretare si registratoare medicale) angajate tocmai in acest scop: sa degreveze personalul medical de partea birocratica. Medicul de familie are doar o asistenta ocupata 80% din timp cu sarcini exclusiv birocratice nu medicale de genul celor pentru care s-a pregatit facand ani buni o scoala de specialitate. Pe de alta parte, multumita legislatiei, medicul de familie nu poate elibera CM (n.r. – concediu medical) decat pentru maxim 7 zile si asta in 2 etape. Pacienta, pentru vindecare, are nevoie de cel putin 6 saptamani de concediu adica minim 42 de zile. De ce se intampla toate astea?

1. Din comoditatea medicului si a personalului din spital care refuza consecvent partea birocratica a actului medical. Birocratia este sub demnitatea lor.

2. Din cauza legislatiei facuta pe genunchi, legislatie care ignora consecintele altele decat strict cea de a “supraveghea” medicii fara a tine seama de prezumtia de nevinovatie.

3. Desconsiderarea medicului de familie “vazut” de medicii de celelalte specialitatii doar ca o anexa birocratica. Oho, dar atat de necesara!

Dr. Dan Dărăbanțiu

Cine are de suferit cel mai mult? Raspuns: pacientul. Ce se va intampla cu pacienta noastra? Se va “plimba” mult si bine:

Va merge la angajator dupa adeverinta

Va veni la noi dupa C.M. si reteta

Va reveni pentru prelungirea C.M.

• Va mai veni inca o data pentru bilet de trimitere la ortopedie

Va merge la ortopedie, cu biletul de trimitere, pentru prelungirea C.M.

Și cand te gandesti ca toate acestea puteau fi evitate cu conditia ca „spitalistii” sa-si respecte colegul medic de familie si in primul rand pacientul si sa nu il puna inutil pe drumuri. Ce noroc pe pacienta ca si-a fracturat mana si nu piciorul! În cârje este mai greu să te plimbi a luda, a lela, aiurea (la alegerea fiecăruia).”

Deocamdată, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad nu a recționat pe temă. În schimb, postarea lui Adrian Dărăbanțiu a fost preluată și distribuită și de alți medici, între care și Otilia Țigănaș, care este cunoscută ca fiind la fel de vocală ca și președintele filialei arădene a Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală.

Loading...
 1. nu vreau sa fiu rea dar asta fac medicii de familie… au timp de scris…. sunt curioasa cand a scris dl Darabantiu asta, intre doua consultatii in care a trimis oamenii la specialist si secretara i-a facut trimiterile? in spital nu ar fi avut vreme de asa ceva!

  Raspunde
  • daca citesti articolul intelegi ca medicul de familie nu poate elibera concediu pe mai mult de 7 zile fata de specialist care poate elibera concediu pentru mai multe zile. De multi ani medicii specialisti paseza „birocratia” la medicii de familie (cu acordul tacit al casei de asigurari) dar din august 2021 s-a schimbat legislatia si redus nr de zile de cm de la medicul de familie adica mai pe scurt comoditatea medicului specialist(care nu este de acum) afecteaza pacientul deoarece nu poate primi de la medicul de familie concediu pentru zilele necesare ci doar de la specialist.

   Raspunde
  • Un proces de intenție complet deplasat. Penru scris, oamenii ăși fac timp întotdeauna. Condiția principală este să ai ce scrie. Doctorul a avut ce să spună. Nu cred că cineva din afara sistemului are vreo determinare, cu excepția răutății viscerale, să comenteze cu seriozitae spusele domnului doctor. Medicii de familie sunt cei mai în măsură să transmită neviule reale ale pacinților. Adică, ale noastre. Nu suntem clienți, suntem pacinții lor.

   Raspunde
 2. sistemul medical din Romania este o farsa ,bolnavul din Romania este sigur condamnat la moarte, despre ce vorbim? bolnavul este „singur„

  Raspunde
 3. Da bolnavule cam singur cum spunea cineva. Rar medici care se implica si pun suflet in ceea ce fac. Pentru majoritatea e doar un job si atat, juramantul depus e dar de forma. De altfel e desuet la fel ca si cel pe care-l faci in instanta cand juri sa spui adevarul dar minti de mama focului si te mai si crede judecatorul.

  Raspunde
 4. nu sunt buni ,nici unii,nici altii…TOTI SE VICTIMIZEAZA,PACIENTUL SUFERA.Asa este cand imbecilii conduc si fac si legislatie.

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.