A fost stabilită valoarea salariului de bază minim brut. Precizările ITM pentru angajatori și angajați

A fost stabilită valoarea salariului de bază minim brut. Precizările ITM pentru angajatori și angajați

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad le reamintește angajatorilor și angajaților, că începând cu 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 1071 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Actul normativ stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,33 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră.

Tot cu acestă dată, sunt aplicabile și dispozițiile art.V din OUG nr. 142 / 2021 care modifică Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii în ceea ce privește perioada în care un salariat poate fi plătit cu salariul de bază minim brut pe țară.

Astfel, pentru un nou angajat, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi menținut pentru o perioadă de maxim 24 de luni calculate de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

Noile prevederi se aplică și angajaților care au încheiate contracte individuale de muncă și sunt deja plătiți la data de 1 ianuarie 2022 cu salariul de bază minim pe țară garantat în plată, pentru aceștia perioada de maxim 24 de luni va fi calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

„Reamintim angajatorilor, că au obligația de a transmite informațiile privind noile salarii în Registrul de Evidență al Salariaților – REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. De asemenea trebuie avut mereu în vedere, că fapta persoanei care în mod repetat stabileşte salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală”, precizează conducerea ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.