Acţiunea „Black Market”: Zeci de arădeni care munceau „la negru”, depistaţi de inspectorii muncii!

Acţiunea „Black Market”: Zeci de arădeni care munceau „la negru”, depistaţi de inspectorii muncii!

Inspectorii muncii arădeni au efectuat, în perioada 15 – 17 octombrie, în cadrul acţiunii „Black Market”, ce a vizat depistarea cazurilor de muncă fără forme legale, şapte controale, în urma cărora au aplicat tot atâtea sancţiuni contravenţionale.

Din cei şapte agenţi economici controlaţi, doi au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale. La aceştia, inspectorii de muncă au identificat 25 de persoane, din care 20 femei care lucrau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.

„Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane – potrivit art. 264 alin. 3 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cele două cazuri se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad – Seviciul de Investigare a Fraudelor. Reamintim pe această cale faptul că munca fără forme legale, implică riscuri atât pentru angajator cât şi pentru angajat”, precizează reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad.

Ce riscuri implică munca „la negru” pentru angajator:
Amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă;

Închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă( art.264 alin.3 din Codul Muncii);

Imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc.

Ce ar trebui să ştie persoanele care lucrează fără forme legale:
Dacă desfăşoară activitate la un angajator  fără încheierea unui contract individual de muncă pot fi sancţionate  cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

Contractele individuale de muncă încheiate, se înregistrează de către angajator, în registrul general de evidenţă a salariaţilor,  cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză;

La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:

Copii ale documentelor existente în dosarul personal;

Copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

„Practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu îl primesc ar trebui să reclame acest lucru la ITM, însă există o reţinere din partea lor pentru a nu rămâne fără «job». Cei mai mulţi din aceşti lucrători la «negru» reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul. Dincolo de necunoaşterea  legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la „negru” şi angajator”, mai adaugă reprezentanţii ITM Arad.

  1. al dracului ca nu mai stim vorbi romaneste

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.