ADEVĂRUL CRUNT al spiritului de muncă nipon. Nu ai putea trăi în această țară!

ADEVĂRUL CRUNT al spiritului de muncă nipon. Nu ai putea trăi în această țară!

Rapiditatea cu care Japonia şi-a reconstruit infrastructura după tsunamiul din 2011 şi ritmul de lucru al niponilor au stârnit dintotdeauna admiraţia oamenilor din întreaga lume, însă puțini știu că acestea au un preţ și nu unul ușor de suportat.

Munca în exces s-a transformat într-o dramă ce a escaladat de la un an la altul în Japonia şi astfel s-a ajuns într-un punct în care autorităţile încearcă să-i determine pe niponi să muncească mai puţin, conform unui reportaj AP.

Potrivit legii, japonezii au dreptul la 20 de zile de concediu plătit, însă acest lucru nu se mai întâmplă de ani buni nici în mediul public și cu atât mai puțin în cel privat.

Yuu Wakebe, oficial al Ministerului Sănătăţii, face în jur de 100 de ore suplimentare pe lună, iar anul trecut şi-a luat doar cinci zile libere, dintre care una pentru că era bolnav.

„De fapt, este dreptul muncitorilor să-şi ia vacanţă plătită, dar să lucrezi în Japonia include un spirit de voluntariat destul de dezvoltat”, susține Wakebe.

Mentalitatea a fost moştenită şi de noua generaţie, care consideră că a pleca acasă înaintea şefului este un lucru greşit.

În Japonia, dacă îţi iei o zi liberă poţi stârni furia colegilor.

Munca la foc automat este considerată deja o dramă în această țară, iar în acest sens a fost depus un proiect de lege în data de 26 ianuarie, prin care concediile vor deveni obligatorii, iar angajatorii vor fi responsabili în cazul în care zilele prevăzute în contracte nu vor fi epuizate.

Japonia se chinuie de câţiva ani să găsească o soluţie de diminuare a spiritului de muncă prea ridicat, însă cultura locală a împiedicat acest lucru. Conform acesteia, doar „persoanele incapabile” îşi epuizează zilele de concediu, însă se speră că, după aprobarea noii legi, mentalitatea japonezilor se va schimba.

Aproximativ 22% dintre japonezi muncesc mai mult de 49 de ore pe săptămână, cu 11 procente mai mult decât în Franţa sau în Germania şi cu şase procente mai mult decât în SUA. Pe primul loc în topul celor care lucrează în exces sunt sud-coreenii, 35% dintre ei depăşind 49 de ore de muncă în timpul săptămânii.

Anul trecut, în jur de 200 de japonezi au murit deoarece au muncit prea mult fără să facă pauză.

În medie, japonezii îşi iau nouă zile libere pe an.

Foto: reseau-asie.com

  1. Ce sa mai zic inseamna ca noi independenti din Belgia ii batem pe toti cu 60 chiar si 65 de ore pe saptamina fara concediu iar cind tragem linie la sfirsit de an ne alegem doar cu munca ( ok cu exceptii).Totul este calculat dinainte de catre ……si o duc bine doar cei care stau pe ajutoare sociale sau pe somaj.Independentul nu are nici un drept,binenteles ,dreptul de a muncii,si a plati taxe si impozite.Belgia este a doua tara unde taxele depasesc jumatate din realizari.

    Raspunde
    • Si cine te pune sa muncesti in GUNOIUL ala de tara?

      Raspunde
    • Si in Italia in domeniul constructiilor esti un norocos daca lucrezi ” doar ” 50 de ore pe saptamana . Diferenta o fac guvernantii si patronatele : unii au bun simt si reinvestesc munca oamenilor in beneficiul tarii in ce ai nostri nu se mai satura de furat ( ROMANI SI ITALIENI )

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.