Administraţia arădeană îşi ia pentru a doua oară mâinile de pe Teatrul Vechi

Administraţia arădeană îşi ia pentru a doua oară mâinile de pe Teatrul Vechi

La fel cum a făcut-o în urmă cu mulţi ani, când a permis retrocedarea clădirii Teatrului Vechi şi a Casei Hirschl către foştii proprietari, administraţia judeţeană a renunţat din nou la vreo pretenţie în cazul clădirii – monument istoric de importanţă naţională.

A făcut-o lejer, în şedinţa Consililui Judeţean de astăzi, invocând motive de ordin legislativ.

Tot din motive de ordin legislativ clădirea putea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local Municipal cu ani în urmă, dar nu s-a dorit. La vremea respectivă, cele două instituţii, care deţineau apartamentat clădirea, nu au întreprins nimic pentru a o păstra (deşi, imobilul, găzduind o instituţie de cultură, putea rămâne lesne în proprietatea statului). A ajuns, în schimb, în urma unui proces, la vechii proprietari. Iar de atunci şi până acum a continuat să se degradeze.

Ce motiv a invocat Iustin Cionca

Dar, să vedem care a fost motivul pentru care administraţia judeţeană a renunţat la preempţiune în cazul achiziţionării Teatrului Vechi din cadrul imobilului respectiv, deschizând astfel calea ca acesta să ajungă în posesia unor terţi şi să devină… cine ştie ce!

„Vinerea trecută am primit de la proprietarii clădirii oferta de preemțiune. I-am invitat la o discuție pe acest subiect luni, când le-am comunicat intenția noastră de a prelua clădirea Teatrului Vechi, în condițiile legii, adică după o evaluare tehnică. În cadrul întâlnirii, cei doi proprietari ne-au informat, ceea ce nu știam în prealabil, că au un cumpărător privat pentru clădirea teatrului și au primit deja un avans de la acesta, fapt pentru care au depus cererea de preemțiune, pentru că așa le cere legea, ca o procedură pentru vânzarea clădirii de interes public. Prețul stabilit de aceștia și pretins de la Consiliul Județean a fost de 200.000 de euro. Avem termen 15 zile să le dăm un răspuns. În 15 zile  noi nu putem realiza o evaluare, dar avem la bază o evaluare realizată de Primărie, care indică o valoare a imobilului sub suma cerută de proprietari. Fiind vorba despre bani publici, noi nu putem oferi cât ni se cere, ci cât arată evaluarea. Ar fi o infracțiune să le pretind consilierilor să voteze cumpărarea Teatrului Vechi în condiții nelegale, de aceea am decis să nu folosim dreptul de preemțiune. Un investitor privat poate plăti cât dorește, ceea ce noi, din bani publici, nu putem face. Nu ne opunem dorinței investitorului să preia el Teatrul Vechi și votăm respectând legea. Dacă această lege nu este corectă, îi rog pe colegii mei consilieri să discute cu parlamentarii partidelor din care provin să o schimbe. Până atunci, noi trebuie să o respectăm”, a explicat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, votul de astăzi al majorităţii grupate în jurul PNL.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, „prețul solicitat pentru clădirea teatrului (nu și pentru Casa Hirschl, apartamentele și spațiile comerciale aferente) a fost de 200.000 de euro”. Aceeaşi conducere a CJA opinează că „teatrul trebuie să își păstreze destinația inițială, deci să rămână instituție de spectacol”.

Nu toţi consilierii judeţeni au renunţat

În cadrul ședinței Consiliului Judeţean, consilierii USR PLUS au votat împotriva proiectului care prevede renunțarea la preempţiune.
„Teatrul Vechi (casa Hirschl) este o clădire monument istoric, important pentru municipiul Arad. Starea actuală de degradare a imobilului impune o intervenție de urgență, pentru conservarea și punerea sa în valoare. Ulterior, o utilizare a sa conform destinației inițiale (teatru, activități culturale) este demersul optim pentru comunitatea arădeană.
Implicarea autorităților locale (județene sau municipale) este decisivă pentru viitorul acestei clădiri. Utilizare clădirii pentru activități culturale depinde în mare măsură de alocarea unor fonduri publice, în condițiile în care aceste activități rareori generează venituri suficiente pentru a se autofinanța.
Ratarea unei astfel de oportunități poate să însemne deteriorarea imobilului dincolo de punctul la care mai poate fi salvat. Nu suntem dispuși să acceptăm asta și solicităm conducerii CJ Arad să continue negocierile pentru achiziția Teatrului Vechi”, au precizat reprezentanţii USR Plus.

UDMR în dezacord cu majoritatea din CJA: „Clădirea rămâne în mâini private, cu un viitor incert”

Nici UDMR nu a fost de acord cu renunțarea la preempţiune, consilierii udemerişti nevotând alături de majoritate în acest caz.
„Clădirea Hirschl a fost construită în anul 1817, a funcționat ca teatru aproape 60 de ani, a adus pe scenă personalități de toate etniile, din lumea teatrală a vremurilor, după care a devenit cinematograf până în 1960. Este o clădire cu o semnificație aparte pentu noi, arădenii, cu o valoarea sentimentală deosebită.
La ședința ordinară a Consiliului Județean Arad, (29 ianuarie 2020), cei doi reprezentanți ai UDMR, György Bölöni și Tamás Péró, au susținut salvarea teatrului de piatră vechi de peste 200 de ani și au propus ca acest monument istoric să fie cumpărat de către Consiliul Județean Arad.
Proprietarii au oferit imobilul monument istoric spre vânzare pentru suma de 200.000 de euro, iar consilierii UDMR au cerut o evaluare a clădirii, argumentând că nici valoarea sentimentală, spirituală a acestuia nu poate fi ignorată!
Cei doi reprezentanți ai UDMR au susținut salvarea vechiului teatru la ședința de vineri, deoarece această clădire are o seminificație importantă, face parte din istoria orașului, a culturii noastre și trebuie să-și recapete vechea strălucire, păstrând-o pentru posteritate. Cu toate acestea, majoritatea a consiliului județean a votat să nu exercite dreptul de preempțiune asupra imobilului, astfel clădirea rămâne în mâini private, cu un viitor incert”, arată UDMR Arad.
  1. de cladire se va alege praful bine ca exista bani pentru alte prostii

    Raspunde
  2. Cionca la fel ca si Falca vrea sa transforme si judetul in unul de mana a doua. Municipiul e comuna deja si judetul va fi impartit intre Timis si Bihor

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.