Adrian Ţolea susţine că PROASTA GUVERNARE a PSD este CONFIRMATĂ de Curtea de Conturi

Adrian Ţolea susţine că PROASTA GUVERNARE a PSD este CONFIRMATĂ de Curtea de Conturi

Adrian Țolea, prim-vicepreședinte al PNL Arad a explicat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că „raportul Curții de Conturi pe anul 2013 confirmă, din păcate, modul iresponsabil, ineficient și discreționar în care sunt cheltuiți banii publici de către premierul Victor Ponta și colegii săi din PSD”.

„Curtea de Conturi a constatat că bugetele publice au fost păgubite în 2013 cu peste 1.1 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în anul anterior, bani de care românii au fost privați prin relele practici de guvernare ale lui Victor Ponta. Raportul Curții de Conturi spune că <impactul financiar al neregulilor constatate (…) în anul 2014, comparative cu cel înregistrat în anul 2013, este mai mare cu 1.186,8 milioane lei, respectiv cu 30,4%, și anume: 422,5 milioane lei veniturile suplimentare și cu 764,3 milioane lei prejudiciile>. Incompetența guvernanților reiese tocmai din fundamentarea nerealistă a proiectului de buget. Prin cele două rectificări operate în 2013, veniturile bugetului de stat s-au diminuat cu 4.818,3 milioane lei, creditele bugetare s-au redus cu 2.329,2 milioane lei, iar deficitul s-a majorat cu 2.489,1 milioane lei. Una dintre practicile cele mai nocive a fost alocarea de sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare și transparente, acest fond funcţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar. În 2013, guvernul Victor Ponta a emis 38 hotărâri pentru alocarea a aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, majorat astfel de aproximativ cinci ori faţă de prevederile iniţiale. Deși Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară pot fi acordaţi doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, guvernul a aprobat numeroase derogări pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor săi. Banii au fost repartizaţi prin ordin al vicepremierul Liviu Dragnea şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie publicată în Monitorul Oficial. În practică, nu a existat nici măcar un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în documentul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit”, a declarat Adrian Țolea.

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Arad a explicat că ANAF a fost instituția care a prejudiciat cel mai mult bugetul de stat. „Instituția care a prejudiciat cel mai mult bugetul de stat a fost ANAF, prin lipsa de performanță a administrației fiscale și incapacitatea de a contraca fenomene de evaziune fiscală. În numele PNL, cer audierea ANAF în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului României. Raportul Curții acuză, per ansamblu, «insuficienta preocupare din partea entităţilor publice pentru asigurarea acurateţei datelor din situaţiile financiare şi pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiară. Aceasta confirmă că fondurile şi patrimoniul public al statului sunt gestionate într-un regim în care performanţa utilizării lor nu este un criteriu prioritar». PNL consideră că situația reieșită din documentul Curții de Conturi frânează în mod grav și nepermis dezvoltarea și modernizarea țării. România are nevoie de o schimbare de paradigmă, prin care administrația publică să devină una eficientă, transparentă, gândită pentru a răspunde nevoilor reale, cerințelor şi aşteptărilor cetăţeanului-contribuabil. Un viitor guvern PNL își va asuma această misiune!”, a susţinut Adrian Țolea.

  1. Asemenea creaturi , precum cea din poza trebuie debarcate urgent din politica aradeana,un ipocrit si un lingator de clante.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.