Adrian Wiener: Este necesar ca ministrul Sănătății să informeze despre dependența României de importuri pentru medicamente

Adrian Wiener: Este necesar ca ministrul Sănătății să informeze despre dependența României de importuri pentru medicamente

Adrian Wiener, senator al USR Arad, membru în Comisia pentru sănătate publică, i-a adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Victor Costache, cu privire la independența medicală a României.

În perspectiva unei crize provocate de îmbolnăvirile cu coronavirus, această întrebare capătă o importanță semnificativă. Adrian Wiener arată că este necesar ca ministrul Sănătății să informeze despre dependența României în privința medicamentelor, a echipamentelor sau a materialelor sanitare, de instrumentar sau consumabile, având în vedere că România este dependentă de importuri.

 „Independența medicală a României și chiar a Uniunii Europene este un subiect care trebuie interpretat din perspectivă strategică. Ea nu poate fi obținută decât printr-un proces complex, de lungă durată, care presupune o analiză minuțioasă, urmată de măsuri de stimulare a producției pe continent a medicamentelor, materialelor și echipamentelor absolut necesare. Pentru a ne face o ideea asupra situației actuale, am întrebat ministerul ce proporție din produsele care constituie Stocurile de Urgență Medicale din Nomenclator au ca și alternativă producători din România. În al doilea rând, care este proporția din nomenclatoarele de echipamente și dispozitive medicale, instrumentar și consumabile pentru care există producători în România? Dar din lista de medicamente de interes strategic pentru România, întocmită pe baza listei de medicamente esențiale a OMS câte sunt produse în România? În ce măsură suntem dependenți de importurile intra și extracomunitare? În fine, l-am întrebat pe ministrul Costache dacă este oportună o astfel de analiză în contextul posibilei fragmentări a piețelor internaționale. De asemenea consider că este necesar ca subiectul să fie dus și în atenția Consiliului Uniunii Europene pentru găsirea unor soluții și a unui calendar pentru un obiectiv comun: independența medicală a Uniunii Europene, a declarat Adrian Wiener, senator USR.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.