Agenţia Spaţială Română invită elevii din Arad să se înscrie la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO

Agenţia Spaţială Română invită elevii din Arad să se înscrie la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO

Agentia Spatiala Romana (ROSA) invita elevii de liceu din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis sa se inscrie la Competitia Nationala de Rovere Exo-RO, organizata in sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala – ESERO Romania. Evenimentul marcheaza 20 de ani de la reorganizarea ROSA si are cu scopul de a trezi interesul acestora fata de domeniul spatial, de a creste calitatea invatamantului prin formarea de competente profesionale pentru tineri si, nu in ultimul rand, de a incuraja viitorii oameni de stiinta. Competitia se va desfasura in perioada mai – septembrie 2015 si este deschisa tuturor elevilor de liceu care urmeaza cursurile la zi ale institutiilor de invatamant din Romania si care au varsta cuprinsa intre 14 – 19 ani in momentul inscrierii in concurs.

Elevii pot participa la concurs in echipe mixte (fete si baieti) de cate trei provenind din aceeasi institutie de invatamant, coordonati de catre un profesor de stiinte. Acestia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmarind sa testeze cunostintele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmand obiectivele unui robot de explorare planetara, care va fi proiectat astfel incat sa indeplineasca atat misiunea principala, cat si pe cea secundara a competitiei.

Misiunea principală
Misiunea stiintifica principala – obligatorie pentru fiecare echipa – consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini.

Misiunea secundară
Misiunea stiintifica secundara consta in colectarea unor esantioane, precum si masurarea altor parametri locali (de exemplu compozitia atmosferica, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflati la bordul roverului in vederea determinarii habitabilitatii sitului de catre oameni si determinarea din acesti parametri ai posibilitatii existentei vietii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiatii etc.) cu senzori la alegere (de exemplu http://www.robofun.ro/senzori, https://www.sparkfun.com/categories/146).
„Aceasta competitie vine ca o continuare fireasca a demersurilor pe care Agentia Spatiala Romana le face pentru atragerea publicului tanar catre domeniul spatial, pentru popularizarea stiintei si nu in ultimul rand pentru a incuraja tinerii talentati din Romania, vizionari si pasionati de stiinta sa aleaga o cariera in acest domeniu”, a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO Romania si cercetator stiintific al Agentiei Spatiale Romane.
„Consideram ca inovatia, creativitatea, lucrul in echipa, profesionalismul si nu in ultimul rand pasiunea – valorile care stau la baza Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO– sunt totodata atributele esentiale in procesul de formare a viitorilor oameni de stiinta si cercetatori. De aceea, suntem increzatori ca vom ajuta tinerii sa se indrepte catre o cariera stiintifica sau tehnologica, prin testarea cunostintelor lor in cadrul concursului nostru”, a completat acesta.

Înscrierea în concurs
Inscrierile sunt deschise pana pe data de 16 iunie si vor fi realizate de catre profesorul coordonator al fiecarei echipe, prin completarea formularului electronic de inscriere in limba engleza disponibil aici. Acesta va cuprinde informatii cu privire la identitatea participantilor, precum si o prezentare succinta a conceptului pe care echipa doreste sa il realizeze in cadrul competitiei, urmand sa fie trimis in format electronic la adresa exo-ro@rosa.ro.

Etapele competiţiei
Prima etapa a Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu va fi o preselectie pe regiuni de dezvoltare, in urma careia vor fi selectate opt echipe finaliste.
Dupa anuntarea finalistilor competitiei de catre ROSA, in data de 19 iunie, echipele ramase in concurs vor avea la dispozitie perioada 20 iunie – 10 septembrie pentru a realiza roverele.
Tot in aceasta etapa echipele participante vor deschide o pagina de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind sa stranga un numar cat mai mare de fani, sa ii tina la curent cu evolutia proiectului lor si sa faca cunoscuta publicului implicarea in competitia Exo-RO. Popularizarea proiectului va reprezenta unul din criteriile de evaluare in etapa finala a competitiei.
Prezentarea proiectelor si premierea castigatorilor va avea loc la Vulcanii Noroioşi, in cursul lunii septembrie 2015.

Foto: wikipedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.