AVERTISMENT: Dispare comerţul LEGAL cu țigarete din ORAŞELE ŞI LOCALITĂŢILE MICI

AVERTISMENT: Dispare comerţul LEGAL cu țigarete din ORAŞELE ŞI LOCALITĂŢILE MICI

Comercianții avertizează asupra consecințelor reglementării extreme împotriva fumatului.

Cei peste 750 de membri ai Asociaţiei Naționale a Comercianților Mici şi Mijlocii din România avertizează autoritățile că iniţiativa parlamentară înregistrată la Camera Deputaților sub nr. PL287 din 23 martie 2015 pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun poate duce la eliminarea comerțului legal cu țigarete din orașele și localitățile mici. În plus, susţin unele surse, va duce la înflorirea comerţului ilegal cu ţigarete fără timbru, de contrabandă (foto).

Inițiativa parlamentară prin care se intenționează interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise a fost amendată în cadrul Comisiei de industrii şi servicii în sensul restricţionării comercializării produselor din tutun “la o distanță mai mică de 250 metri față de orice punct de acces în spitale și în unități de învățământ. Distanţa se va măsura pe drumul rutier cel mai scurt”, fără consultarea celor implicaţi şi afectaţi de această măsură extremă şi neadecvată.

Propunerea are caracter extrem și nu a fost dezbătută public deși are un impact economic și social negativ pe întreg teritoriul României. Astfel, numai în Bucureşti, există peste 600 de unități de învăţământ şi peste 100 spitale şi unităţi sanitare pentru o suprafaţă urbană de 285 km2. O situație similară este caracteristică pentru alte orașe mari precum Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Târgu Mureș, Sibiu, Timişoara sau Iași și, de asemenea, pentru satele și orașele mici. În acestea din urmă, dată fiind amplasarea spitalelor și a unităților de învățământ, vânzările de țigări ar ajunge să fie permise doar la marginea localităţilor.

„În aceste condiţii, măsura propusă de interzicere a comercializării produselor de tutun «la o distanță mai mică de 250 metri față de orice punct de acces în spitale și în unități de învățământ» nu poate fi aplicabilă și nu tine cont de resursele și capacitatea limitată instituţională a autorităţilor centrale şi locale. Desigur că, la rândul nostru, considerăm că fumatul în locurile publice ar trebui să fie restricționat în spaţiile destinate activităţilor medicale, culturale, de educaţie, transportul public şi spaţiilor de joacă închise destinate copiilor”, a declarat președintele ANCMMR, Cora Maria Muntean. Pe de altă parte, micii retaileri trebuie să aibă și ei dreptul şi capacitatea de a decide pe cont propriu asupra fondului de comerţ, în condițiile unui mediu economic defavorabil și a unui consum scăzut al populației pentru bunurile de larg consum.

Printre consecințele noii inițiative legislative, ANCMMR menționează:

  • Scăderea cifrei de afaceri în cuantum egal cu vânzările generate de categoria de țigarete (produse din tutun)
  • Scăderea traficului de consumatori fumători, ceea ce va conduce la o scădere adițională, prin reducerea vânzărilor și pentru alte categorii de produse (coșul de cumpărături al unui consumator fumător este mai mare decât cel al unui consumator nefumător cu 32%*)
  • Reducerea fluxurilor de numerar -> categoria de țigarete este una dintre categoriile cu cea mai mare viteză de rulaj a produselor în procesul de comercializare
  • Scăderea profitului generat de categoria de țigarete
  • Scăderea veniturilor la bugetul de stat generate de vânzările de țigarete accizate
  • Înlocuirea comerțului legal cu țigarete cu cel ilegal, prin crearea unei oportunități de vânzare imposibil de valorificat pentru comerțul licit

„Considerăm că dispozițiile actuale ale Legii nr. 349/2002 ar trebui să fie puse în aplicare și controlate strict de autorități”, a spus președintele ANCMMR, Cora Maria Muntean. Implementate riguros, prevederile legislației curente protejează oricum copiii și adolescenții împotriva expunerii la comerțul cu țigarete. De aceea, mai degrabă ar trebui create premisele pentru respectarea lor integrală, înainte de adoptarea unor noi prevederi extreme, insuficient dezbătute, neclar definite. Mai mult, implementarea acestor noi măsuri ar presupune alocarea sporită de resurse din partea autorităţilor statului, toate acestea în condițiile unor pierderi asumate – sau nu – la bugetul de stat, din accize pe produse din tutun comercializate legal.

Confederația Generală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Grecia (GGCSME), a declarat că interzicerea fumatului în Grecia a adus scădere a veniturilor (cca. 30%) ca urmare a crizei economice și reducerea veniturilor disponibile consumatorilor. În special, de la punerea în aplicare a interdicției fumatului, această reducere a veniturilor tinde să aibă dimensiuni explozive. GGCSME a solicitat Guvernului să acorde o perioadă de tranziție, în caz contrar interzicerea totală fumatului va duce multe companii la falimentul și pierderea unui număr important de locuri de muncă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.