Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate au fost verificate de ITM

Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate au fost verificate de ITM

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au efectuat, în perioada 12 – 15 decembrie, verificări cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate.

Potrivit ITM, acțiunea a făcut parte integrantă din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023 și a fost motivată de faptul că migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românească, cetățenii români apelând în continuare la societățile de intermediere sau la persoane fizice, pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate.

În vederea diminuării consecințelor juridice, economice și sociale negative ce decurg din fenomenul plasării forței de muncă în străinătate în condiții ilegale, inspectorii de muncă au urmărit identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare, a procedurii de înregistrare, identificarea cazurilor de plasare a forței de muncă efectuată de către persoane juridice care nu au activitate autorizată conform cod CAEN 7810, respectiv nu sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Aceleași obiective au avut și controalele efectuate la agenții de muncă temporară precum și la utilizatori, urmărindu-se și de această dată creșterea gradului de conștientizare a acestora în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale atât în domeniul relațiilor de muncă cât și în cel al securității și sănătății în muncă.

S-a verificat în ce măsură respectă agenții de muncă temporară prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, prevederi referitoare la contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară, operarea și transmiterea în registrul general de evidență al salariaților precum și dacă este garantat un nivel adecvat de protecție salariaților detașați, în cadrul prestării de servicii transnaționale.

„În cele patru zile alocate acestor acțiuni de control, au fost depistate nereguli pentru care inspectorii de muncă au trasat măsuri de intrare în legalitate. Reamintim cetățenilor români, angajați în străinătate, că pot sesiza misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, cu privire la încălcarea legislației aplicabile în materie de dreptul muncii și a clauzelor contractului individual de muncă sau a documentului echivalent acestuia, sesizările fiind direcționate către autoritățile competente ale statului pe teritoriul căruia își desfășoară activitatea angajatorul. În ceea ce privește medierea, subliniem faptul că activitățile de mediere sunt efectuate în mod gratuit, fără percepere de comisioane, tarife sau taxe”, a precizat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.