AI GREȘIT ZILNIC această MANEVRĂ. Cum se semnalizează CORECT în sensul giratoriu!

AI GREȘIT ZILNIC această MANEVRĂ. Cum se semnalizează CORECT în sensul giratoriu!
Cu toate că în Codul Rutier există o prevedere clară cu privire la regulile de circulație în interiorul sensului giratoriu (art. 57, alin. 4, prevede: „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”), unii șoferi ignoră importanța semnalizării, iar alții semnalizează greșit intenția de deplasare.
Este indicat ca la apropierea de sensul giratoriu, să observăm din timp activitatea celorlalți participanți la trafic, semnele de circulație și eventualele semafoare. Trebuie să ne înscriem din timp pe banda corespunzătoare direcției pe care dorim să o urmăm și să ne asigurăm, să semnalizăm și să efectuăm apoi manevra de schimbare a direcției în timp util, reducând viteza autovehiculului.
Iată cum se semnalizează corect la intrarea și ieșirea din sensul giratoriu!

Chiar dacă sunt polemici în ceea ce privește semnalizarea schimbării direcției de mers la pătrunderea într-o intersecție cu sens giratoiu, este bine să facem cunoscută intenția de deplasare prin semnalizare pentru ca ceilalți participanți la trafic să poata lua o decizie oportună privind continuarea deplasării, sporind astfel fluența traficului rutier.

Iesirea din intersectie se semnalizează obligatoriu.

Semnalizarea se face astfel:

– pentru prima ieșire la dreapta, semnal „dreapta”;

– pentru a doua (a treia) ieșire la dreapta sau pentru a întoarce semnal „stânga”, iar la părăsirea intersecției semnal „dreapta”.

Care sunt pozițiile corecte în timpul mersului?

– Banda de lângă bordură pentru executarea virajului pe prima ieșire la dreapta sau cel mult a doua ieșire la dreapta;

– Banda de lânga axul drumului pentru executarea virajului pe a doua, a treia ieșire la dreapta sau pentru efectuarea manevrei de întoarcere.

 

Foto: tinleypark.org

  1. Gresit. Corect se semnalizeaza atat traseul de urmat la intrarea in sens cat si intentia de a parasi sensul giratoriu. Insa de fapt sun multi care intra si trebuie sa ghicesti unde vor iesi….

    Raspunde
  2. Bogdan …c e rost are sa semnalizezi intentia de a intra in sens ,ca oricum cand intri numai la dreapta o poti lua ,important este sa semnalizezi intentia de a iesi din sens

    Raspunde
    • se semnalizeaza continuu stanga in sensul giratoriu…altfel eu care vreau sa intru, de unde stiu ca nu esti doar un simplu bou care a uitat sa semnalizeze? vad ca semnalizezi stanga, stiu ca nu ai de gand sa iesi din sens si iti acord prioritate, vad ca semnalizezi dreapta, stiu ca pot patrunde in sensul giratoriu

      Raspunde
  3. Daca esti inainte de intrarea in intersectie si intentionezi sa iesi la prima iesire atunci semnalizezi dreapta (nu mia semnalizezi stanga). Daca intentionezi sa iesi la a doua sau urmatoarele semnalizezi la intrarea in interesectie stanga si apoi inainte de iesirea pe care urmeaza sa te incadrezi semnalizezi dreapta.

    Raspunde
  4. Avem un stil extraordinar de a schimba regulile ca si in viata. Regula in sensul giratoriu este de a semnaliza schimbarea benzii si iesirea din sensul giratoriu, restul sunt povesti si derutarea celor care vin din alte tari. Daca sunt in sensul giratoriu si nu semnalizez nimic, inseamna ca ma invart o zi intrega iar cand semnalizez dreapta inseamna ca schimb banda sau parasesc sensul giratoriu.
    Cei care ne explica ca poate am uitat sa semnalizam si sa semnalizam stanga, sunt dobitoci si mai mult sunt si platiti sa creeze dezordine, nesiguranta si accidente.
    Vai de capul nostru, cand trebuie sa respectam reguli simple.

    Raspunde
  5. Unde scrie?
    Daca intentionez sa ies pe a treia, a patra, a n-sprezecea iesire din sens schimb directia de mers spre stanga sau nu? Trebuie sau nu sa semnalizez schimbarea directiei?
    E adevarat ca in unele tari nu se semnalizeaza intrarea in sensul giratoriu, dar sa nu uitam ca atunci cand ne deplasam in alta tara suntem OBLIGATI sa respectam legislatia din tara respectiva si nu cea din care venim. Asa ca sa nu batem apa in piua degeaba.

    Raspunde
  6. Dacă rulăm prin sensul giratoriu este bine să așteptăm ca sensul să ne arunce el afară din propria lui inițiativă.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.