Ai nevoie de un multimetru? Ce trebuie să știi înainte de a-l cumpăra?

Ai nevoie de un multimetru? Ce trebuie să știi înainte de a-l cumpăra?

Un multimetru digital este un dispozitiv de măsurare fiabil care este utilizat în instalațiile electrice. Astăzi, înlocuiește instrumentele cu ace în aproape 100% dintre cazuri, oferind rezultate mai precise. Cum funcționează un multimetru digital și ce să ții cont atunci când alegi unul?

La ce folosește un multimetru digital?

Multimetrul digital face parte dintre acele instrumente de măsură utilizate pentru controlul parametrilor de funcționare ai instalațiilor electrice și a sistemelor mai mici. Datorită acestui mic dispozitiv, poți, printre altele:

  • Să verifici tensiunea și intensitatea curentului continuu și a curentului sinusoidal,
  • Să măsori rezistența, adică cantitatea de rezistență la fluxul de curent în circuit,
  • Să verifici temperatura de instalare,
  • Să măsori tranzistorul,
  • Să efectuezi un test de diodă.

Acestea sunt exemple de posibilități, dar merită să îți amintești că nu orice multimetru digital va îndeplini toate funcțiile disponibile în această tehnologie, așa că merită să alegi un model care se potrivește ideal nevoilor tale.

Cum funcționează un multimetru?

Multimetrele digitale sunt capabile să măsoare diverse valori electrice (amperi, volți, ohmi), făcându-le un gadget indispensabil pentru electricieni, mecanici auto și pentru toți tehnicienii care se ocupă de electricitate.

Elementul cheie al multimetrului sunt cablurile de testare, datorită cărora dispozitivul măsoară tensiunea DC. De obicei, există 2 sonde de testare: plumb negru și roșu. Ce trebuie să reții: sonda neagră este întotdeauna conectată la intrarea neagră. La rândul său, sonda roșie poate fi conectată la 1 din cele 3 prize (alege-o pe cea potrivită pentru măsurarea pe care dorești să o faci). Rezultatele sunt prezentate pe afișajul digital al dispozitivului.

Ce să ții cont atunci când alegi un multimetru?

Pe piață există diverse modele de multimetre digitale care diferă prin gradul lor de sofisticare. Poți cumpăra o versiune de bază și una avansată. Multimetrele sunt împărțite în compacte, wireless, mai mult sau mai puțin avansate. Este important să alegi echipamente cu astfel de capacități, pe care cu siguranță le vei folosi.

Multimetrele foarte avansate sunt cu siguranță fascinante, dar și mai scumpe de întreținut, inclusiv întreținerea și eventualele reparații. Dacă ești în căutarea unor instrumente de măsură și alte componente electronice, nu ezita să verifici tme.eu, magazinul unde vei găsi disponibile peste 500.000 de produse de cea mai înaltă calitate. 

De asemenea, merită să acorzi atenție confortului atunci când utilizezi dispozitivul de măsurare. Există multimetre în care se poate seta domeniul de măsurare manual sau automat. A doua opțiune este cu siguranță mai convenabilă, dar dispozitivele pentru manipularea manuală a setărilor sunt la fel de eficiente.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.