ALERTĂ MEDICALĂ: Boala care ÎNGROZEȘTE lumea a fost depistată și în România

ALERTĂ MEDICALĂ: Boala care ÎNGROZEȘTE lumea a fost depistată și în România

Ministerul Sănătății a anunțat apariția primului caz de hepatită acută severă în România.

Este vorba despre o fetiță în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate încă din data de 4 aprilie. De remarcat, că nu a fost detectată nici o infecție virală activă iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătății.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, arată Ministerul Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Ţările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franţa (2), România (1) şi Belgia (1). 

Nu este încă clar dacă a existat o creştere a cazurilor de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar nu sunt detectate. Deşi adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigaţiile sunt în desfăşurare pentru agentul cauzal”, informează OMS într-un comunicat de presă.  

Foto: Arhiva (rol ilustrativ)

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.