Alfabetar.ro, un proiect pentru stoparea ANALFABETISMULUI funcțional

Alfabetar.ro, un proiect pentru stoparea ANALFABETISMULUI funcțional

Cea mai complexă platformă online cu resurse digitale pentru literație din România, Alfabetar.ro, va fi lansată în cursul lunii mai.

Un proiect mai mult decât binevenit, ținând cont de faptul că rezultatele testelor PISA efectuate în 2018 arată că 44% dintre elevii din Romînia nu înțeleg ce citesc.

Un obiectiv major al sistemului de educație ar trebui să fie grija pentru dezvoltarea gândirii critice, creativității și rezolvării problemelor, precizează inițiatorii proiectului. Fiecare copil de astăzi va trebui să poată să-și conștientizeze și să-și valorifice potențialul pentru a se adapta în viitor, de exemplu, la piața muncii. Nivelul de literație dintr-o țară se reflectă în rezultatele testelor PISA. Testele PISA sunt o evaluare internațională care măsoară competențele de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, adică la finalul clasei a X-a. Competențele sunt evaluate în trei domenii principale: citire, matematică și științe.

România ocupă locul 47 din 79 în clasamentul PISA. Rezultatele testelor efecutate în 2018 arată că 44% dintre elevii din România nu înțeleg ce citesc și 47% nu pot să rezolve probleme matematice de bază. Rezultatele României la testele PISA 2018 sunt mai slabe decât în 2015 la cele trei capitole: matematică, științe și citire.

Alfabetar va oferi fiecărui educator, învățător sau profesor ocazia de a evalua abilitățile personale de citire ale fiecărui elev în parte. Apoi, platforma ALFABETAR va crea intervenții prin resurse pedagogice personalizate, relevante pentru fiecare problemă identificată în momentul evaluării.

Dascălii vor putea fi parte dintr-o comunitate națională, cu acces la training, expertiză și webinare, care îi vor ajuta să ajute fiecare elev în parte. Fiecare copil are nevoi de învățare diferite, însă toți elevii au nevoie de aceste abilități fundamentale care sunt esențiale pentru a învăța.

Orice învățător, educator, profesor sau director va putea să își înscrie elevii pe ALFABETAR, ca să poată beneficia gratuit de evaluări și intervenții personalizate, în funcție de nevoile elevilor, create punctual pe baza rezultatelor evaluării.

Mai multe detalii pe: https://www.alfabetar.ro/.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.