Amenzi de peste 2,6 MILIOANE de LEI, acordate de inspectorii ITM Arad

Amenzi de peste 2,6 MILIOANE de LEI, acordate de inspectorii ITM Arad

Inspectorii de muncă din Arad au amenzi în valoare de peste 2,6 milioane de lei pe parcursul anului trecut, potrivit unui bilanţ dat publicităţii de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Conform datelor oficiale inspectorii au efectuat 2.763 de controale la angajatorii de pe raza municipiului şi judeţului Arad. În 1413 cazuri s-a urmărit modul de respectare de către angajatori și angajați a legislației privind relaţiile de muncă iar în 1350 de cazuri respectarea normelor legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă.

„În urma acţiunilor de control au fost aplicate un număr de 3157 sancţiuni contravenţionale, din care 1642 de sancţiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind relațiile de muncă şi 1515 sancţiuni pentru nerespectarea legislației ce reglementează securitatea şi sănătatea în muncă, fiind sancționați atât angajatorii cât și angajații / lucrătorii care s-au făcut vinovați de încălcarea normelor legale. Au fost aplicate un număr de 504 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 2.630.500 lei (2.024.000 lei pe linia relaţiilor de muncă şi 606.500 pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă)”, a precizat Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.

Verificările efectuate au avut totodată și rol de prevenție, fiind aplicate 2653 de avertismente, angajatorii și angajații fiind informați cu precădere despre beneficiile muncii declarate, despre riscul la care sunt expuși în cazul muncii nedeclarate precum și despre importanța respectării normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă. Totodată, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate, au fost dispuse şi măsuri de remediere a neconformităților constatate precum şi termene concrete de intrare în legalitate, a mai precizat Ecaterina Isac.

În ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă, în cursul anului 2018 au fost înregistrate 184 de evenimente, inclusiv accidente de muncă, soldate cu 193 de victime. 22 de cazuri s-au soldat cu deces. Evenimentele au fost generate în principal de efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, de nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirea necorespunzătoare efectuată de către responsabilii pe linie de securitate şi sănătate în muncă.

„Pentru a preîntâmpina producerea de evenimente și a asigura o permanentă respectare a dispozițiilor legale în domeniu, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă vor întreprinde în perioada ce urmează atât controale cât și acțiuni de informare, vor organiza întâlniri tematice, oferind astfel posibilitatea de a lămuri punctual, problemele cu care angajatorii şi angajații se confruntă zi de zi”, a mai precizat şefa ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.