Ample CONTROALE ale ITM Arad. Ce VERIFICĂ inspectorii de muncă

Ample CONTROALE ale ITM Arad. Ce VERIFICĂ inspectorii de muncă

Inspectorii ITM Arad sunt implicați, până la sfârșitul anului, într-o acțiune de informare și control care urmărește respectarea legii în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor de peste 60 de ani din întreprinderile mici și mijlocii din județul Arad.

Inspectorii de muncă vor verifica respectarea cerinţelor legale în locurile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea lucrători vârstnici expuşi riscurilor specifice. Inspectorii de muncă vor discuta cu angajatorii şi cu lucrătorii vârstnici aspecte de siguranță și de sănătate în muncă şi vor analiza dacă evaluarea riscurilor îi cuprinde şi pe aceştia. În urma controalelor, inspectorii de muncă vor dispune măsuri pentru eliminarea neconformităților.

„Se va insista, totodată, pe informare și conștientizare, pe faptul că fiecare angajator trebuie să abordeze implicat măsurile de prevenire și protecție, pentru reducerea susținută a numărului de accidente de muncă și boli profesionale și, nu în ultimul rând, pentru păstrarea la nivel ridicat a productivității și calității muncii. Tot cu acest prilej, li se va reaminti angajatorilor că legislația în domeniul muncii prevede o serie de măsuri active destinate direct sau indirect și lucrătorilor vârstnici. Astfel, angajatorii care angajează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani sau persoane care mai au 5 ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare pot beneficia de subvenții. De asemenea, trebuie avută în vedere și posibilitatea derulării muncii la domiciliu sau prin telemuncă, oferind astfel posibilitatea angajaților, indiferent de vârstă, să-și desfășoare activitatea în alt loc decât sediul angajatorului”, a precizat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.

Acțiunea se înscrie în demersul comun al statelor membre ale UE de implementare a bunelor practici europene privind evaluarea riscurilor de muncă din perspectiva vârstei și are drept motivație îmbătrânirea forței de muncă — ce reprezintă una dintre provocările majore în Uniune.

Eurostat estimează că populația activă din UE cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani urmează să crească cu aproximativ 16% între 2010 și 2030 (Europop 2010). De asemenea, până în 2080 se estimează că aproximativ 29% din populația UE va fi în vârstă de peste 65 de ani.

Loading...
  1. CE FACETI CU CEI PESTE 60 DE ANI II LICHIDATI?NESIMTITILOR?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.