Angajații Filarmonicii Arad se plâng că au primit un SALARIU MAI MIC decât cel stabilit oficial. Ce spune Primăria

Angajații Filarmonicii Arad se plâng că au primit un SALARIU MAI MIC decât cel stabilit oficial. Ce spune Primăria

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad doreşte să facă unele precizări cu privire la informațiile apărute în presa locală conform cărora Teatrul şi Filarmonica „au fost lăsate de izbelişte” de către autorităţile locale.

În dată de 01.04.2020, a fost convocată şedinţa Consiliului de Administraţie al Filarmonicii care a aprobat în unanimitate trecerea personalului artistic în şomaj tehnic până la data de 16.04.2020 cu plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază. În data de 15.04.2020 se emite o nouă decizie prin care este prelungită prima decizie până la data de 14.05.2020.

„Surpriza a venit odată cu fluturaşul de salariu, când angajaţii au constatat că suma era mai mică decât cea stabilită prin decizia Consiliului de Administraţie şi comunicată fiecărui angajat în parte. În urma nenumăratelor întrebări, nimeni nu a putut să lămurească misterul dispariţiei sumelor de bani. Sindicatul a făcut mai multe adrese înspre Filarmonica încercând să lămurească această problemă, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns. Trebuie menţionat faptul că la aceste şedinţe au participat atât reprezentantul din partea Primăriei cât şi reprezentantul delegat de Consiliul Local, ambii votând pentru soluţiile adoptate”, declară Președintele S.A.F. Arad, Mihai Dogaru.

Pentru a afla de ce s-a ajuns în această situație, am solicitat informații Primăriei. Astfel, potrivit Municipalității, în aceasta perioadă angajații Filarmonicii arădene, ca de altfel și cei ai Teatrului Clasic, au fost în somaj tehnic. OUG 32/2020 prevede că statul plătește indemnizația de șomaj tehnic pentru salariații a căror activitate a fost redusă sau întreruptă temporar, total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei cauzate de noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2. Cheltuielile sunt suportate integral de stat, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul Prezidențial.

„Șomajul tehnic este «intreruperea sau reducerea temporară a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similiare». Conform OUG 32/2020 valoarea indemnizației pentru șomajul tehnic, suportată de stat, este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu poate fi mai mare de 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020”, subliniază Primăria.

De asemenea, angajații Filarmonicii au fost anunțați că vor intra în somaj tehnic, care va fi plătit în conformitate cu OUG nr. 30/2020 și OUG nr. 32/2020 și vor rămâne în somaj până cel puțin la data de 1 iunie, iar diferența la care se referă aceștia privind salariul este, probabil, cea dintre 75% din salariul de bază, pe care se așteptau să îl primească, și 75% din salariul mediu brut, valoare care, potrivit legii enunțate mai sus, nu poate fi depășită, informează Primăria.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.