ANUNȚ IMPORTANT în atenția tuturor asociațiilor de la blocuri

ANUNȚ IMPORTANT în atenția tuturor asociațiilor de la blocuri

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad anunță schimbări importante în privinta facturilor emise de asociațiile de proprietari, ca urmare a existenței contractelor de închiriere a spațiilor comune sau când există în asociații un proprietar persoanǎ juridicǎ.

În consecință:

  • Facturile trebuie transmise prin sistemul național RO e-Factura.
  • Dacă factura respectă structura prevăzută, va avea semnătura electronică a Ministerului Finanțelor și se va trimite imediat către destinatar.
  • Exemplarul original al facturii electronice este un fișier XML cu semnătura electronică a Ministerului Finanțelor.
  • Până la 1 iulie 2024 se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie.
  • Din 1 iulie 2024 facturile se vor transmite doar prin Ro e-Factura și doar facturile transmise și validate vor fi considerate facturi originale.

De remarcat, că terrmenul limita pentru transmiterea facturilor este de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului nu se sancționează.

Din 1 aprilie 2024 se sancționează cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei persoanele juridice contribuabili mari, de la 2500 lei la 5000 lei persoanele juridice contribuabili mijlocii și de la 1000 lei la 2500 lei celelalte persoane juridice precum si persoanele fizice.

„Este important să luăm în considerare aceste modificări pentru o conformare corespunzătoare și pentru evitarea sancțiunilor. Asigurați-vă că sunteți la curent cu toate schimbările!”, a avertizat Anca Herbei, președintele ULAL Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.