Anunț privind CĂLĂTORIILE ÎN UNGARIA: În ce CONDIȚII se poate intra în țara vecină și care sunt VĂMILE DESCHISE (UPDATE)

Anunț privind CĂLĂTORIILE ÎN UNGARIA: În ce CONDIȚII se poate intra în țara vecină și care sunt VĂMILE DESCHISE (UPDATE)

Ungaria a anunțat că va închide frontierele de marți, 1 septembrie, din cauza numărului ridicat de cazuri de infectări cu noul coronavirus și pentru ca situația să nu se agraveze.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, informează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români – lucrători transfrontalieri. În cadrul discuției a fost obținută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează situația în atenție și va informa cu celeritate asupra oricăror evoluții de interes. Detalii suplimentare vor fi transmise ulterior adoptării formale a deciziilor autorităților ungare.

Informații suplimentare

Condiții de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

MAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri:

–     durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

–     persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19;

–     să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

În această dimineață, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar, Sandor Pinter, în contextul restricțiilor de circulație pentru cetățenii străini impuse de autoritățile ungare, începând cu 1 septembrie 2020.

În urma unei analize efectuate la nivelul MAI și MAE, la propunerea părții române, Ungaria a acceptat menținerea în funcțiune a încă patru puncte de trecere a frontierei, suplimentar față de cele opt comunicate inițial.

Astfel, următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise pentru tranzitul cetăţenilor români:

1. PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit);
2. URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internaţional de persoane (tranzit);
3. VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)
4. BORŞ – ÁRTÁND, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)
5. VĂRŞAND – GYULA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)
6. TURNU – BATONYA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)
7. NĂDLAC – NAGYLAK, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)
8. NĂDLAC 2 (autostradă) – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit).
9. CENAD – KISZOMBOR – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfronatalieri
10. CURTICI – LOKOSHAZA (feroviar)
11. SĂCUIENI – LETAVERTES – destinat tuturor tipurilor de trafic
12. SALONTA – MEHKERE – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfronatalieri.

Traficul internaţional de marfă nu va fi restricţionat, acesta urmând a se desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi până acum.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au agreat și operționalizarea în cel mai scurt timp și noul PTF Borș II, ce va fi inaugurat în data de 4 septembrie 2020.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.