APEL la TRANSPARENȚĂ: Societatea civilă solicită guvernanților publicarea completă a datelor legate de pandemia de coronavirus

APEL la TRANSPARENȚĂ: Societatea civilă solicită guvernanților publicarea completă a datelor legate de pandemia de coronavirus

Mai multe asociații civice au transmis Guvernului un manifest în care cer publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei de coronavirus pe teritoriul României, după ce autoritățile au început să transmită trunchiat informațiile legate de acest subiect.

Din această cauză, în prezent nu există în spațiul public informații oficiale legate de numărul noilor cazuri de îmbolnăvire înregistrate în fiecare județ în parte. În plus, se accentuează suspiciunea potrivit căreia și în România avem de a face cu transmiterea comunitară a coronavirusului, lucru negat până în momentul de față de autoritățile statulului.

Iată textul adresat Guvernului:

„Manifest pentru publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei Covid-19 pe teritoriul României

Asociația geo-spatial.org solicită autorităților să ofere public o prezentarea completă, structurată a tuturor cazurilor oficiale (confirmate, vindecări, decese) actualizată cât mai des posibil, pentru a disemina aceste informații vitale și a evita apariția informațiilor false, potențial alarmiste.

Pentru a sprijini accesul cetățenilor la informațiile de interes public, am realizat (prin utilizarea tehnologiilor open source) o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor COVID-19 confirmate oficial – Coronavirus COVID-19 România -, o statistică ilustrând evoluția pe zile, precum și un grafic ce permite vizualizarea legăturilor de contaminare.

Pentru a menține Coronavirus COVID-19 România actualizat și, astfel, pentru a susține demersul autorităților și al organizațiilor media de a informa corect și prompt populația, solicităm deschiderea datelor publice statistice privind evoluția pandemiei Covid-19 pe teritoriul României, prin publicarea:

1. Numărului de cazuri noi confirmate pe județ incluzând: sexul, vârsta, precum și sursa contaminării (numărul pacientului de la care fiecare nou pacient a contractat virusul), acolo unde se poate identifica.
2. Numărului de persoane vindecate pe județ, incluzând sexul și vârsta (pentru a putea elimina din numărătoarea cazurilor pe fiecare județ).
3. Numărului deceselor pe județ, incluzând sexul și vârsta (pentru a putea elimina din numărătoarea cazurilor pe fiecare județ)
4. Numărului persoanelor izolate pe județe, incluzând: sexul și vârsta.
5. Numărului persoanelor aflate în carantină pe județe, incluzând: sexul și vârsta.

6. Numărului testelor efectuate zilnic, indiferent de rezultat, pe județ (incluzând acolo unde este disponibilă categoria de caz suspect: istoric de călătorie într-o zonă cu transmitere locală a virusului, contact al unui caz confirmat sau pacient cu infecție respiratorie acută severă de etiologie necunoscută)

Menționăm că vizualizările noastre au fost preluate de numeroase organizații media în exemplificarea articolelor publicate pentru informarea corectă a populației (HotNews.ro, G4Media.ro, Libertatea.ro, RRI.ro, Euractiv.ro, CRJI, etc) privind evoluția pandemiei.

Demersul nostru, realizat pe bază de voluntariat, a fost inițiat în urma răspândirii coronavirusului Covid-19 până la nivel de pandemie.

Astăzi, gradul de incertitudine privind modificările vieții noastre de zi cu zi, privind evoluția tuturor resorturilor lumii așa cum o cunoșteam, atinge cotele maxime ale generației noastre. Consecințele pandemiei abia se prefigurează, pe fondul adoptării unor măsuri drastice dar necesare: granițe închise, flote întregi de avioane ținute la sol, școli și universități închise, fabrici care își încetează activitatea, trimițând mii de oameni în șomaj tehnic, restaurante, cluburi, cafenele, magazine, locuri de recreere închise, spectacole, campionate, turnee, conferințe anulate, instituirea stării de urgență și multe altele.

Pe fondul noii realități, neliniștea populației crește, conducând la comportamente sociale atipice, precum cozile interminabile de la magazinele alimentare, bancomate sau farmacii. Acestea ar putea degenera, în lipsa unei comunicări publice adecvate, în panică. În astfel de vremuri, doar informarea constantă și actualizată este singura metodă reală prin care populația poate fi conectată la evoluția pandemiei pe teritoriul României, precum și la eforturile autorităților de a o restrânge.

Apreciem eforturile susținute ale autorităților în a informa inclusiv prin comunicatul de presă zilnic stabilit la ora 13:00 și sugerăm eficientizarea acestei comunicări conform celor explicate în acest document. Autoritățile nu trebuie lăsate singure în acest uriaș efort de comunicare, iar actorii civili pot aduce o semnificativă contribuție în procesarea și vizualizarea datelor, în fluidizarea fluxului informativ către public.

Menționăm că:

  • Coronavirus COVID-19 România conține strict doar cazurile confirmate oficial, indicând pentru fiecare în parte sursa oficială a informației.
  • Informațiile oficiale transformate în date ce pot fi prelucrate cu ușurință în mod automat sunt puse la dispoziția întregii comunități naționale și internaționale pentru includerea acestora în multiplele studii și analize statistice ce sunt realizate, identificând în mod clar sursa acestora.
  • Autoritatea care pune la dispoziție aceste informații oficiale nu va fi răspunzătoare pentru niciun fel de pagube directe, indirecte, accidentale rezultate din utilizarea sau imposibilitatea utilizării informațiilor.
  • Vizualizările realizate sau informațiile trimise nu permit identificarea pacienților, datele fiind complet anonimizate.
Înțelegem presiunea uriașă și apreciem eforturile autorităților române de a lupta și a restrânge efectele pandemiei de Covid-19. Considerăm însă că eficientizarea fluxului de informare al populației, precum și accesul deschis la datele oficiale complete enumerate mai sus ar reprezenta un ajutor semnificativ, cel puțin din perspectiva informării corecte a populației României.
Manifest redactat de către Asociația geo-spatial.org și susținut de către:

Asociația pentru Tehnologie si Internet – ApTI
Centrul pentru Inovare Publică
Funky Citizens
Expert Forum
Comunitatea Declic
Asociația CivicNet
Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
Freedom House Romania
ActiveWatch
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Centrul pentru Inovație în Medicină”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.