Zsolt Torok va continua expediția din Himalaya şi fără alpinistul rănit din Făgăraș

Zsolt Torok va continua expediția din Himalaya şi fără alpinistul rănit din Făgăraș

Expediția din Himalaya continuă fără George Porencia, alpinistul din Făgăraș care în urmă cu o săptămână a fost rănit şi luat cu elicopterul din munți, alături de arădeanul Zsolt Torok.

George este bine a fost externat din spital iar acum stă la hotel în Kathmandu. Din păcate pentru el expediția Annapurna 2014 s-a terminat, în ciuda dorințelor lui de a se întoarce la băieți și a continua ascensiunea.

„Acum, tot ce rămâne de făcut este să se întoarcă înapoi în țară după ce termină acolo treburile birocratice cu acte și asigurări”, afirmă apropiații.

Astfel, în expediția de cucerire a vârfului Annapurna, pe care mulți și-au pierdut viața, mai rămân trei români: Zsolt Torok, Cristian Tzecu şi Cătălin Neacşu.

Amintim că, săptămâna trecută, George a fost luat cu elicopter de pe versant, de la peste 6000 de metri, cu multiple afecţiuni şi lovituri.

„George şi Zsolt au instalat împreună în peretele dintre Tabăra 2 – 5600 de metri şi Tabăra 3 – 6400 de metri ruta pe care urmau să înainteze în drumul lor spre vârf. În ciuda eforturilor imense depuse de ambii şi a înaintării foarte grele într-un perete mixt de gheaţă, stâncă şi zăpadă, după ce au depus depozit înaintat de echipament la peste 6200 de metri şi a faptului că au dormit multe nopţi în bivuac la 6000 de metri… Ghinionul a făcut ca ruperea unui serac să provoace o avalanşă în perete care a căzut fix peste băieţi, iar George, nu a apucat la timp să fugă din calea căderilor de gheaţă şi zăpadă. A avut multiple lovituri, iar inhalarea în căile respiratorii de zăpadă pulvăr i-a făcut un început de edem pulmonar. Din cauza epuizării şi a stării de sănătate a lui George, băieţii au fost evacuaţi din perete”, a scris Minerva Vincze, soţia lui Zsolt, pe blog.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.