Arădenii ar putea ieși cu doi ani mai repede la pensie

Arădenii ar putea ieși cu doi ani mai repede la pensie

Arădenii ar putea ieși cu doi ani mai repede la pensie, potrivit unui proiect de lege.

Cetățenii care au trăit neîntrerupt în Arad, Vladimirescu, Horea, Cicir și Mândruloc vor beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizare, din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu, dacă va fi votată legea propusă de deputații PNL Glad Varga și Sergiu Bîlcea.

Aceștia consideră că oamenii din aceste localități trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin.(5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracția și prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea au inițiat modificarea legii pentru „eliminarea unei stări de discriminare” prin includerea cetățenilor din localitățile Vladimirescu, Arad, Cicir, Mândruloc și Horea în lista celor afectați de poluare, în acest caz de emisiile de gaze și vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrășăminte Chimice din această zonă.

„Locuitorii din municipiul Arad și cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparținătoare Cicir, Mândruloc și Horea au fost expuși de-a lungul timpului  la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depășiri față de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad, arată depășiri la amoniu, cât şi  la azotați. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul și sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidența crescută a unor boli grave”, a spus deputatul Glad Varga.

„Poluarea persistă până astăzi și afectează calitatea vieții. Considerăm normal ca oamenii afectați să beneficieze de condițiile legii și să aibă posibilitatea să se pensioneze anticipat fără penalizări. Noi am propus ca sursă de finanțare excedentul sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.