Asociația Pro Consumatori lansează de Ziua Mondială a apei Campania Națională de Informare și Educare: Tu știi ce apă bei?
Prin intermediul acestei campanii își propun să atragă atenția asupra unor probleme ce țin de calitatea apei potabile în sensul obligării societăților comerciale cu capital de stat sau privat, care asigură serviciul public de alimentare cu apă a populației să publice zilnic buletinele de analiză a apei. Totodată, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București au obligația să realizeze zilnic analiza apei furnizată populației de către furnizorii respectivi și să publice zilnic pe site-ul acestora rezultatele aferente fiecărui buletin de analiză a apei.
În perioada 6 martie – 15 martie 2019, experții Asociației Pro Consumatori (APC) au analizat informațiile afișate pe site-urile societăților comerciale care asigură alimentarea cu apă a localităților la nivelul fiecărui județ atât din punctul de vedere al prețurilor practicate, cât și din punctul de vedere al afișării zilnice a buletinelor de analiză a apei.
În urma studiului a reieșit că printre județele unde prețul pentru apa potabilă și cea uzată este cel mai mic sunt Harghita, Iași, Gorj, Ialomița, Bihor, Sibiu, București, iar județele cu cele mai mari prețuri sunt Constanța, Prahova, Bacău, Suceava, Ilfov, Argeș.
În ceea ce privește doar prețul pentru apa uzată, românii plătesc cel mai puțin în Iași, Ialomița, București, Bihor, Mehedinți, iar județele cu cele mai mari prețuri pentru apa uzată sunt Constanța, Bacău, Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Neamț, Olt, Vâlcea, Alba și Arad!
Observăm că județul nostru se află pe locul zece în topul județelor unde românii plătesc cel mai mult pentru apa menajeră.
„Niciun alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. În privința calității apei potabile furnizată în sistem centralizat, la nivel național există diferențe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Național de Statistică 36,3% din populația României NU este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. Din păcate, în mediul rural, în localitățile care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă, încă se mai înregistrează sute de cazuri de copii cu boala albastră, afecțiune medicală generată de intoxicația acută cu nitrați, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar. Totodată, consumatorilor nu li se prezintă zilnic parametrii de potabilitate a apei consumate în sistem centralizat. Solicităm ca direcțiile de sănătate publică județene și cea a Municipiului București să respecte legea și să oblige societățile comerciale care asigură acest serviciu public să publice zilnic buletinele de analiză a apei. Apa distribuită în sistem centralizat provine în mare parte din râuri, al căror nivel de poluare nu este constant. Buletinul de analiză a apei oferă informații despre calitatea apei, are același rol ca și eticheta produsului alimentar. Nu poți vinde apa fără buletin de analiză, așa cum nu poți vinde produse alimentare procesate fără etichetă!”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Studiul complet se găsește aici.
E normal. Toata lumea ar trai din ceva.
Cca in 10-15 ani se va termina si apa buna de baut.
Daca va uitati la dezastrele ecologice in derulare si ma refer la toate balastierele de suprafata veti intelege ca lipsa de moralitate din partea mediului va submina aceasta resursa fantastica.