Aradul va avea cel mai perfomant sistem de supraveghere video din România. Investiția ne va costa 11 milioane de euro

Aradul va avea cel mai perfomant sistem de supraveghere video din România. Investiția ne va costa 11 milioane de euro

Municipiul Arad va dispune de cel mai performant și avansat tehnologic sistem de supraveghere video din țară, aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Anunțul a fost făcut de primarul Călin Bibarț în cadrul unei conferințe de presă. Nu mai puțin de 1.500 de camere video vor monitoriza întreg orașul, avantajele utilizării unui astfel de sistem fiind creșterea securității publice, o mai bună gestionare a traficului, prevenirea și investigarea infracțiunilor de trafic, asigurarea securității în zonele publice, creșterea eficienței operaționale.

Conform studiului de fezabilitate elaborat, investiția se ridică la aproximativ 11 milioane de euro, motiv pentru care municipalitatea intenționează să achiziționeze acest sistem în leasing cu durata de 3 ani, timp în care va beneficia de servicii de operare și mentenanță.  La finele duratei de leasing, camerele video vor intra în patrimoniul municipiului.

Avantajele folosirii unui sistem de inteligență artificială în CCTV (Televiziune cu circuit închis) sunt multiple: detectarea automată  a comportamentelor suspecte, recunoașterea automată a obiectelor și persoanelor, analiza automată a imaginilor video, optimizarea resurselor umane, răspuns rapid la incidente.

Sistemul ce urmează să fie implementat la Arad prezintă avantajele că este integrat și integrabil, iar adaptabilitatea și imbunătățirea lui sunt continue.

În prezent, Aradul beneficiază de un sistem video digital în câteva din locațiile importante ale municipiului, însumând un număr de 84 camere de supraveghere monitorizate de Direcția Generală Poliția Locală Arad. Sistemul a fost achiziționat prin Programul HU-RO 2007-2013 și oferă imagini live în oraș.

„Suntem la faza de studiu de fezabilitate care a fost aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, un demers absolut necesar care verifică pe de o parte că toate echipamentele nu sunt cu o dedicație specială, pentru o anumită firmă, precum și faptul că ele au capacitatea de fi integrate în tot ce înseamnă digitalizare, nu doar în oraș ci la nivelul întregii țări. După ce va fi aprobat SF- ul în Consiliul Local, urmează licitația pentru proiectare și execuție. Într-un parcurs normal, în toamnă și iarnă urmează să se facă proiectarea, iar anul viitor să înceapă execuția. Dincolo de camere care vor fi pe mai multe categorii – cele care citesc plăcuțele de înmatriculare, cele care pot da alarmă cu anumite probleme din proximitatea școlilor, cele care semnalează incendii, blocaje în trafic, etc.- important este softul care integrează de la e-ticketing până la telegestiune, precum și faptul că au capacitatea de a semnala în mod real orice problemă care apare la nivelul municipiului și să atenționeze cel mai apropiat echipaj care s-ar putea deplasa la fața locului pentru a interveni, în cel mai scurt timp posibil. Va fi cel mai performant sistem din România și singurul care are capacitatea de a le integra pe toate celelalte”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

  1. fiecare cetatean care va circula prin oras va trebui sa semneze acordul GDPR !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.