Attila Detari, arădeanul care a luptat în Tunisia cu pandemia COVID-19

Attila Detari, arădeanul care a luptat în Tunisia cu pandemia COVID-19

Attila Detari, asistent medical în cadrul Unității de Primire Urgențe Arad, s-a întors luni din misiunea de ajutorare a personalului medical din Tunisia, aflat în luptă cu pandemia COVID-19, iar aseară a ajuns la Arad.

Attila a participat timp de 21 de zile la activități medicale pornind de la tratamentul pacienților infectați și până la vaccinarea populației tunisiene, împreună cu colegi din alte părți ale țării.

„A fost o provocare pentru mine și totodată mi-am dorit să împărtășesc din experiența mea, dobândită aici la Arad, în tratamentul de urgență al pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2. În Tunisia sunt înregistrate multe cazuri de infecție, iar în unele spitale personalul medical este suprasolicitat. Mă bucur că împreună cu colegi din diferite părți ale țării – medici și asistenți medicali – am putut da o mână de ajutor. Spre exemplu, am participat la o campanie de vaccinare de două zile, unde am reușit să vaccinăm 5.400 de persoane”, explică Attila Detari, asistent medical UPU Arad.

Pentru Attila nu este prima misiune de sprijin din această pandemie. Anul trecut împreună cu trei medici și un asistent medical din cadrul Unității Primire Urgențe Arad au răspuns „prezent” la o altă misiune cu participare națională, de această dată în Republica Moldova. „La Arad pandemia a debutat la sfârșitul lunii martie 2020. În Unitatea Primire Urgențe ne-am confruntat cu numeroase cazuri și cu forme diferite de boală. Experiența noastă a fost de folos colegilor din Republica Moldova, unde virusul a lovit la câteva luni distanță. Atunci a fost nevoie de ajutor pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor. A fost o colaborare fructuoasă, fiecare dintre noi am avut câte ceva de învățat din experiența celuilalt”, relatează Attila.

La Arad, Attila este asistent medical în Unitatea Primire Urgențe, însă îl regăsim și pe elicopterul SMURD unde asigură asistență medicală de urgență și transportul în siguranță al pacienților, aflați în stare critică, de pe raza județelor Arad, Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara – „Este o meserie extrem de solicitantă însă îmi aduce împlinire. Sunt asistent medical din 2007 și nu aș renunța nicio clipă la această profesie. Fiecare dintre noi ne dăm silința să tratăm fiecare pacient care se prezintă în regim de urgență la spital. Zilnic sunt în jur de 180 de persoane care se adresează medicilor din urgențe cu diferite afecțiuni.  Am ales să lucrez și pe elicopter deoarece, în cazul unui accident, spre exemplu, timpii de intervenție ai personalului medical sunt esențiali în salvarea de vieți. Din păcate vedem multe tragedii, în fiecare județ în parte, dar ne bucurăm de fiecare dată când salvăm viața unui om”, mai explică Attila Detari.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.