Principesa Margareta şi Principele Radu, au dezvelit marţi, la Săvârşin, o placă inaugurală, cu ocazia încheierii celor opt ani de lucrări de restaurare a Castelului Regal, evenimentul fiind dedicat zilei de naştere a Majestăţii Sale Regelui, care a împlinit în data de 25 octombrie venerabila vârstă de 94 de ani.
După cum a spus cu ocazia festivităţii inaugurale Principesa Margareta, lucrările de restaurare au început în luna mai a anului 2007 şi s-au încheiat în luna octombrie a anului 2015. Ele s-au desfăşurat după un plan iniţial realizat de arhitectul Casei Regale, Şerban Sturdza, ulterior la lucrări contribuind şi alţi arhitecţi. Mai mult, specialistul în patrimoniu construit David Baxter a colaborat cu Familia Regală în toţi aceşti opt ani.
Lucrările de restaurare ale parcului şi clădirii castelului care s-au executat în acelaşi stil creat în 1943 de Regina Elena, s-au desfăşurat sub conducerea Principesei Margareta.
Marţi, au fost inaugurate atât lucrările de construcţie, la exterior şi interior, cât şi lucrările de refacere a decoraţiunilor interioare şi mobilierului, dispărute în totalitate în anul 1948.
Un important aport la lucrările desfăşurate în cei opt ani l-au avut angajaţii Casei Regale, precum şi colaboratorii externi din localitatea Săvârşin şi din comune limitrofe.
La lucrările de restaurare au participat zeci de echipe de dulgheri, zidari, fierari, ţesători, ebenişti, argintari, lucrători în alamă, în porţelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialişti IT, lucrători în ceramică, care au considerat munca lor drept un exemplu pentru întreaga societate şi şi-au făcut cu mândrie şi plăcere datoria. Au lucrat, în aceşti opt ani, sute de meşteri, de multe ori împreună cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric şi elementelor lui interioare.
„La baza lucrărilor de restaurare a Castelului a stat tot ceea ce făcut aici Regina Mamă Elena în anii ’40. În ceea ce priveşte mobilierul, trebuie să vă spun că tot ceea ce a fost în Castel a fost furat. Dar, au fost nişte săteni care ne-au dat o masă, un scaun, o oglindă, şi aşa încet-încet am găsit nişte lucruri care ne-au aparţinut. Iar dacă unele nu au mai existat, le-am copiat, le-am refăcut din nou. Cele mai vechi obiecte din Castel sunt un ceas foarte mare, care a aparţinut Reginei Mamă Elena, fiind adus de la Florenţa, şi o poartă mare din lemn, datând de prin 1500, pe care am reuşit să o punem în casă”, a declarat cu prilejul dezvelirii plăcii inaugurale, Principesa Margareta.
În continuare, Alteţa Sa Regală a mai spus că, în toţi aceşti ani, Majestatea Sa Regele Mihai a fost la curent cu stadiul lucrărilor de restaurare derulate la Castelul de la Săvârşin.
„A fost foarte interesat de ceea ce s-a făcut aici şi ne atrăgea tot timpul atenţia pentru ca să respectăm vechiul aspect al Castelului. (…) Aportul Majestăţii Sale a fost foarte preţios în desfăşurarea lucrărilor, ajutându-ne foarte mult”, a afirmat Alteţa sa Regală.
În ceea ce priveşte viitorul Castelului, Principesa Margareta a spus că Parcul Dendrologic în mijlocul căruia se află Castelul, va fi introdus în circuitul turistic, chiar de anul viitor, dacă se va putea.
„Parcul Dendrologic a fost creat în forma actuală în jurul anului 1835, de către un cunoscut arhitect peisagist. Este un parc istoric şi unul de interes internaţional. Pentru asta, vom planta aici nişte specii de copaci care au fost la începuturile parcului, după care vom deschide parcul câteva luni pe an. Deocamdată, în apropierea intrării pe Domeniul Regal există amenajate câteva spaţii de cazare şi tot aici va fi deschis un magazin pentru suveniruri”, a adăugat Principesa Moştenitoare Margareta.
Festivitatea inaugurală a fost urmată de o demonstraţie în aer liber a Asociaţiei Române de Aeromodelism. Timp de 25 de minute, unsprezece membri ai asociaţiei, veniţi la Săvârşin din întreaga ţară, au efectuat demonstraţii cu aeromodele de zbor liber, captive şi acrobate electrice, pe peluza din faţa castelului.
Lasă un comentariu