Austriecii de la SW Umwelttechnik renunţă la afacerea neprofitabilă din România

Austriecii de la SW Umwelttechnik renunţă la afacerea neprofitabilă din România

Compania austriacă SW Umwelttechnik Stoiser & Wolschner AG s-a despărţit de afacerile sale neprofitabile din România şi Ungaria. Contractul a fost semnat miercuri, 2 aprilie, preţul de achiziţie nu a fost dezvăluit. Ea şi-a vândut participaţia de 81 la sută în grupul OMS unor investitori maghiari.

OMS Unternehmensgruppe este activă doar în Ungaria şi România, reprezentând divizia de proiect a SW pentru care lucrează 90 de angajaţi.

Aceştia vor fi preluaţi de noii proprietari, după cum declara o purtătoare de cuvânt a companiei, agenţiei de presă austriece APA. Motivul oficial al vânzării invocat de SW este „concentrarea  pe competenţele de bază”, producţia de produse prefabricate din beton pentru conservarea resurselor de apă şi a infrastructurii.

Afacerile derulate de OMS „s-au îndepărtat tot mai mult de afacerea noastră de bază”, a precizat purtătoarea de cuvânt. Proiectul a fost puţin rentabil şi chiar riscant. „În Ungaria trebuie prefinanţat foarte mult. În plus, vine riscul pe care îl are antreprenorul general. Acest risc n-am vrut să ni-l mai asumăm”, a adăugat aceasta, citată de KleineZeitung.at.

SW are trei puncte de lucru în Austria, trei în Ungaria şi două în România, la Bucureşti şi Timişoara. Prima fabrică din România a companiei, cea din Timişoara, a fost inaugurată în anul 2006 şi realizează tuburi şi elemente folosite la sistemele de canalizare.

Fabrica din apropierea Capitalei este specializată în producţia elementelor de infrastructură, pentru siguranţa traficului, precum şi a elementelor destinate construcţiilor civile şi industriale. Veniturile obţinute în România de SW Umwelttechnik au ajuns în 2008 la 21 milioane de euro, reprezentând 19% din veniturile totale ale companiei.

SW este listată la bursa din Viena şi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 62.1 milioane de euro. Divizia de proiect activă în România şi în Ungaria a avut o cifră de afaceri de 12,1 milioane euro în 2012, însă a înregistrat o pierdere netă din exploatare (EBIT) de 300.000 de euro.

Bilanţul pe 2013 urmează să fie comunicat de firmă săptămâna viitoare. În primele trei trimestre ale 2013, deşi vanzările au crescut cu patru la sută, la 46.3 milioane de euro, SW a suferit pierderi operative în valoare de 1,4 milioane de euro. În anul precedent, în acelaşi interval de timp, SW înregistra un plus operativ de 0,1 milioane euro.

Articolul a fost difuzat şi de HotNews

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.