Autoritățile arădene încearcă să revitalizeze învățământul profesional pentru a rezolva criza acută de muncitori

Autoritățile arădene încearcă să revitalizeze învățământul profesional pentru a rezolva criza acută de muncitori

La ora actuală Aradul, și România în general, se confruntă cu o lipsă acută a meseriașilor pe piața forței de muncă, cererea de muncitori calificați fiind mult mai mare decât oferta de candidați în acest moment.

În încercarea de a rezolva această problemă, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică ( CJRAE) Arad a inițiat un parteneriat pentru a promova în școlile arădene avantajele învățământului dual și profesional.

O primă întâlnire între consilierii școlari din cadrul CJRAE Arad  și reprezentanți ai mai multor instituții publice și de învățământ a avut loc recent,  la inițiativa directorului centrului, prof. Toderici Ovidiu.

Au făcut echipă: managerul Departamentului de Formare Profesională al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Arad, prof. Carmen Marinela Crișan, Primăria Arad reprezentată de consilierul municipal  Bătrîn Ioan, Inspectoratul Școlar Arad prin Inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic prof. ing. Borza Vasile, Centrul de Dezvoltare Arad prin președinte Groșan Nicolae, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă Arad, director Băișanu Steliana, Colegiul Economic Arad, director Băltărețu Monica  și Liceul Tehnologic Francisc Neuman, director adj. Boja Florinel.

Echipa interinstituțională va pune la dispoziție părinților și elevilor materiale actuale corelate cu tendințele de pe piața muncii, oferind informații relevante la cât mai mulți elevi și părinți pentru a-i ajuta în conturarea viitoarei decizii profesionale.

Acțiunile din cadrul proiectului vor debuta în luna februarie în 5  unități de învățământ din municipiul Arad și 10 unități de învățământ din mediul rural, în proximitatea municipiului Arad, fiind vizați elevii din clasele a VII-a și a VIII-a.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Sursa foto: CJRAE Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.