Programul Filarmonicii Arad pe luna februarie

Programul Filarmonicii Arad pe luna februarie

Filarmonica de Stat din Arad a făcut public programul instituției pe luna februarie.

Joi 1 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor Gheorghe Costin

Solist Cadmiel Boțac

Ludwig van Beethoven Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op.37

Johannes Brahms Simfonia I în do minor, op. 68

Când a început să scrie cel de al treilea concert pentru pian, în do minor, op. 37, Ludwig van Beethoven a fost întru totul influențat de sonoritățile do minorului lui Wolfgang Amadeus Mozart, geniala partitură a anului 1786, care a dominat preferințele generației romantice, dar și ale acelora care i-au urmat. Liniile melodice, desenele ritmice și arhitectura frazelor, dezvăluite prin inspirația discursului mozartian, i-au oferit lui Ludwig van Beethoven  argumentele pentru una dintre cele mai  îndrăznețe dintre partiturile pianistice ale începutului de secol XIX, pe care a așezat-o în aceeași matcă a do minorului, și căreia i-a potențat anvergura eroică și dramatică.

Deschidem paginile simfonice ale lunii februarie cu spectaculosul concert nr. 3 beethovenian, în interpretarea pianistului Cadmiel Boțac, și îl  asociem cu romantismul și unicitatea primei simfonii de Johannes Brahms. Inspirată la rândul ei din bagajul de afecte beethovenian, expusă în același do minor, al luptei și al triumfului, Simfonia I, op.68  completează la modul ideal seara simfonică a maestrului  Gheorghe Costin.

Joi 8 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

ANTON BRUCKNER 200

Capodopere corale și organistice

Corul academic

Dirijor ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ

Cu participarea extraordinară a organistului

STEFFEN SCHLANDT

Biserica Neagră Brașov

Și-a dorit să fie apreciat ca simfonist, însă până la succesul celei de a șaptea simfonii, în mi major, apărută la mijlocul anilor 1880, notorietatea lui Anton Bruckner se datora prioritar dublei sale cariere de organist improvizator și compozitor de muzica sacră. Iar succesul său nu viza doar lucrările de mare anvergură, precum misele sau Te Deum-ul, ci și numărul mare de miniaturi liturgice, scrise de-a lungul a cincizeci de ani.

S-a afirmat despre ele că  sunt „grădina secretă” a lui Bruckner. Prea rar cântate, de un farmec insolit, micile capodopere corale acoperă în timp, dar și din punct de vedere estetic, întreaga creație bruckneriană.

2024, cu prețioasa lui încărcătură aniversară, a bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner, ne așază în fața unei teme remarcabile, dar mai ales fascinante! Îl omagiem prin ea pe marele organist și creator de muzica sacră, parcurgând-o alături de unul dintre cei mai titrați muzicieni ai spațiului european de astăzi, Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre din Brașov.

Miercuri 14 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

Concert organizat de Primăria Municipiului Arad și Filarmonica Arad, cu ocazia Valentine’s Day

DRAG DE OAMENI

TEO MILEA  pian

IONUT CADARIU flaut

ADRIAN ȘCHIOPU tobe

În program: compoziții ale pianistului Teo Milea

„Dragostea, la fel ca muzica, este liantul care aduce oamenii împreună.

În seara zilei de 14 februarie, vă invit să ne însoțiți în călătoria muzicală a pianului, flautului și tobelor, în care fiecare piesă spune o poveste scrisă cu DRAG DE OAMENI!”

Joi 15 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

Café-Concert & Film Dessert

Serată simfonică

Dirijor Alexandru Ilie

Solist Florin Gherghel

Lucrări celebre de Georges Boulanger

în aranjamente pentru vioară și orchestră de cameră de Sabin Păutza

Teme de dragoste din muzica de film

The Phantom of the Opera, The Godfather, Scent of a Woman Tango (Por una Cabeza), Titanic

Nu am putut să lăsăm să treacă sărbătoarea Sfântului Valentin, fără să nu vă invităm la o serată simfonică cu teme idilice, cu aluri și tente boeme, partituri nostalgice, încărcate de amintirile veacului trecut, precum valsurile sau tangourile legendarului Georges Boulanger, și nici nu am putut să ne imaginăm romantismul timpului pe care îl trăim, fără marile teme de dragoste din muzica de film.

Iubirea, cu bucuriile, tristețile sau capriciile ei, surprinsă atât de subtil în autografe de ieri și de azi, ne oferă motivele cele mai plauzibile pentru seara de 15 februarie 2024, pe care am dedicat-o celor care agreează discreția ambientalului sonor, descoperită în șarmantele partituri café-concert, dar și celor care se lasă furați de magia marelui ecran și de amplitudinea coloanelor sonore, care îi însoțesc poveștile.

Café-Concert & Film Dessert este o serată simfonică pentru suflete romantice! O dedicație pentru cei care iubesc și sărbătoresc…

Joi 22 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

AMADEUS DELICIAE

Dirijor Cristian Neagu

Soliști  Mihaela Ișpan mezzosoprană

            Ludovik Kendi bariton

Uverturi, arii și duete din operele Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni și La clemenza di Tito de Wolfgang Amadeus Mozart

Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, La clemenza di Tito, opera buffa, dramma giocoso, opera seria sunt cuvintele cheie prin care pătrundem în universul liric mozartian, prospectându-l selectiv, în cea mai rafinată seară cu muzică de operă a ultimilor ani.

Care sunt cele mai frumoase arii din creația lui Mozart? „Amadeus Deliciae” le reunește pe cele mai pline de savoare, într-o dinamică a spectacolului care îți taie respirația! Vaporoase, pline de agilitate, sau dimpotrivă, subtile şi sofisticate, delicatele partituri mozartiene vă așteaptă la o surprinzătoare întâlnire cu Susanna și Figaro, cu Donna Elvira și Don Giovanni, cu Dorabella și Guglielmo, cu Vittelia, Sextus, dar și alți eroi și eroine, care au dat atâta expresivitate și culoare scenei și poveștilor ei.

Un veritabil tablou de epocă, imaginat prin prisma trilogiei dapontine (Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte) și al ultimei opere din catalogul mozartian, La clemenza di Tito, pe libretul inspirat de Pietro Metastasio, al lui Caterino Mazzolà!

Cu ocazia concertului, va avea loc o expoziție retrospectivă a activității flautistului Constantin Talmaciu.

Joi 29 februarie 2024 ora 19

Sala Palatului Cultural

Medalion Antonin Dvořák

Dirijor Cristian Spătar

Solist Octavian Lup

Program

Concertul în si minor pentru violoncel  și orchestră, op. 104, B. 191

Simfonia  nr. 8  în sol major, op.88, B. 163

O zi cu totul specială în calendarul lunii februarie, acea zi suplimentară din 2024 bisect, vă pregătește la final de iarnă o reîntâlnire cu Antonin Dvořák și două partituri de colecție: Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră și Simfonia a VIII-a în sol major.

Dvořák își materializează ambițiile de compozitor european în formele mari, de tradiție, în pagini motivate de aspirațiile vremii în care a trăit, în acumulările artistice lipsite de precedent, atât de spectaculos redate în paginile concertului pentru violoncel, dar și în acelea în care își propune să iasă de sub influența limbajului sofisticat al vremii, în idilica simfonie în sol major.

O reîntâlnire cu dirijorul Cristian Spătaru și violoncelistul Octavian Lup nu poate decât să întregească promisiunea acestei seri,  pe care o așteptăm cu toții!

 Surpriză pentru sărbătoriți!

Un „La mulți ani!”, celor născuți în 29 februarie și o invitație, la Filarmonică, pentru această seară cu totul specială din viața lor! Muzica clasică vă aduce un plus de bucurie și de frumusețe, de aceea, nu ezitați să îl primiți!

Cei născuți în 29 februarie, care doresc să își împlinească aniversarea alături de noi, sunt rugați să ne contacteze la numărul de telefon 0730643695, la adresa de e-mail office@filarmonicaarad.ro sau pe una dintre paginile de Facebook/Instagram, pentru a intra în posesia unei invitații de două persoane, cu acces gratuit.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.