AVERTISMENT al ITM pentru angajatori: Riscă AMENZI usturătoare dacă nu respectă NOILE REGULI

AVERTISMENT al ITM pentru angajatori: Riscă AMENZI usturătoare dacă nu respectă NOILE REGULI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenția angajatorilor că riscă amenzi de până la 3000 de lei dacă nu respectă noua lege.

ITM Arad informează angajatorii și lucrătorii, că în Monitorul Oficial nr. 525 din 18 iunie 2020 a fost publicată Legea nr. 85 – pentru modificarea art. 260 alin (1) lit.i din Codul Muncii.

Conform acestei modificări, angajatorii care încalcă dispozițiile legale cu privire la desfășurarea muncii suplimentare, riscă amenzi cuprinse între 1500 lei și 3000 de lei, pentru fiecare persoană identificată prestând muncă suplimentară.

„Cu acest prilej reamintim angajatorilor și lucrătorilor, că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, într-o atare situație lucrătorul beneficiind de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, spor care se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, după caz, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Conform dispoziților legale în vigoare, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, tinerilor în vârstă de până la 18 ani și salariaților care au încheiat contract individual de muncă cu timp parțial fiindu-le interzisă prestarea de muncă suplimentară, se mai arată în comunicat.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.