Mulți dintre români beau apă doar de la robinet. Acest lucru nu este deloc un obicei sănătos, spun specialiștii și asta pentru că apa de la robinet conține o cantitate de clor mult mai mare decât este normal.
Așa am ajuns să facem abuz de clor, atât bând apă direct de la robinet, cât şi prin duș, prin piele. Acest lucru poate favoriza apariţia mai multor tipuri de cancer, îndeosebi a cancerului de rect.
O treime din cazurile de cancer depistate în România ar putea fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă şi consumul de apă neclorată, consideră Prof. dr. Pavel Chirilă. Acesta a cercetat evoluţia şi cauzele maladiilor canceroase, din anii 60 încoace și a ajuns la concluzia că multe dintre aceste cazuri ar putea fi evitate dacă ne-am alimenta corect.
Înainte de apariţia industrializării, mâncarea era naturală şi nimic nu era prelucrat chimic. Odată cu evoluţia industriei alimentare, au început să apară și bolile.
În trecut, oamenii foloseau mierea de albine ca îndulcitor. În anul 1830, însă, a apărut zahărul alb, un dizaharid care făcea abatere de la alimentaţia normală a omului.
Un francez a descoperit făina albă, înlocuind astfel, făina integrală, care conținea infinit mai multe minerale și fibre.
Apoi, au fost descoperite îngrăşămintele chimice: plantele creşteau mai repede, la fel şi producţia. În 40-50 de ani de folosire a îngrăşămintelor chimice imunitatea plantelor a scăzut vertiginos, iar acestea nu mai erau în stare să se apere de atacurile insectelor. Asta a dus la folosirea insecticidelor.
Introducerea aditivilor alimentari şi a E-urilor în alimentaţie începând cu anii 60 pentru ameliorarea calităţii organorectice, adică să fie mai plăcute la gust a fost o altă decizie proastă a industriașilor, care a condus la apariția unui număr mare de boli digestive, dar nu numai.
Pe baza acestei analize, specialiştii au făcut mai multe recomandări care ar putea să ne ţină departe de îmbolnăviri.
Evitarea apei cu clor este una dintre acestea. Recomandarea ar fi consumul de apă curată, pură, de izvor de la adâncimea de 50 metri. Acolo este apa curată.
Evitarea cărnii sub formă de şuncă, salam, parizer (deoarece aceasta conţine nitraţi).
Evitarea pe cât posibil a zahărului. Acesta stimulează în permanenţă secreţia de insulină, slăbeşte flora intestinală benefică și modifică instinctul alimentar.
Evitarea aditivilor alimentari. Benzoatul de sodiu – există doar în România şi în câteva ţări din Est, deoarece s-a demonstrat că este cancerigen. În ţările europene a fost interzisă folosirea acestei substanţe în alimente. A fost înlocuită cu sorbat de potasiu care încă nu s-a dovedit a fi nociv.
Evitarea sării. Doar în România se adaugă iod în sarea de consum pentru că în 2002 Ministerul Sănătăţii a constatat că la mulţi români, tiroida funcţionează sub limitele normale. Guvernul a încurajat astfel consumul de sare iodată.
Industria alimentară tratează păsările şi animalele cu hormoni de creştere, iar cancerul este de fapt o creştere anarhică a celulelor. În plus carnea din animale tratate cu hormoni conţine nitraţi. De aceea, specialiștii ne recomandă să consumăm – pe cât posibil – carne de pasăre crescută în gospodăriile de la țară.
Foto: nbcwashington.com
Lasă un comentariu