AVERTISMENTUL ULAL Arad: Se DESTRAMĂ asociațiile de proprietari! Ce a transmis Uniunea către Ministerul Dezvoltării

AVERTISMENTUL ULAL Arad: Se DESTRAMĂ asociațiile de proprietari! Ce a transmis Uniunea către Ministerul Dezvoltării

Legea 196/2018 aruncă în aer asociațiile de proprietari, putând duce chiar la dizolvarea acestora, atrage atenția Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad.

Deși Uniunea au făcut observații la proiectul de lege înainte ca acesta să devină lege, guvernanții nu au ținut cont de ele.

Iată ce a transmis ULAL Arad Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:

Către

Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice

Domnului Viceprim-ministru

Am lecturat cu atenţie raspunsul dat sub nr. 125047/21.11.2018, la petiţia noastră referitoare la Legea nr. 196/2018, privitoare la infiintarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

În nenumarate rînduri v-am invederat faptul ca legea respectivă trebuie, să fie simpla clara şi uşor de aplicat, avînd în vedere faptul ca majoritatea proprietarilor din condominii nu au pregatire juridica.

Aşa cum este întocmita, la acest moment, Legea nr. 196/2018, aceasta este un amalgam, un amestec, în care sînt copiate prevederi din Codul civil, prevederi din OG nr. 26/2000, privitoare la asociatii si fundatii, completate cu prevederi conținute în OG nr. 2/2000, privitoare la legislaţia contravenţionala.

Aceste prevederi practic dublează legislația sus amintită, nu sînt armonizate cu acestea şi conţin o multime de prevederi neconstituționale, care îşi vor arăta efectele la prima contestare în justitie.

Practic la acest moment, o asociație de proprietari ar funcţiona mult mai uşor dacă ar fi înfiinţata conform prevederilor OG nr. 26/2000.

În ceea ce priveşte susţinerile dumneavoastră, privitor la faptul că autoritatea publica ne-a solicitat puncte de vedere în legatură cu situaţia creata, am observat cu tristeţe faptul că deşi v-am răspuns solicitărilor, nu aţi luat în considerare observaţiile noastre şi aţi promovat un text de lege, care nu va avea ca efect decît destramarea asociaţiilor de proprietari.

Ne-am aşteptat din partea dumneavoastra, dupa toată corespondenţa, pe care am purtat-o cel puţin la promovarea unei ordonanţe de guvern, care să modifice şi să ușureze activitatea în asociaţiile de proprietari.

Domnule viceprim-ministru, această lege organizează activitatea unui grup social, în cadrul unui imobil cu mai multe apartamente.

Persoanele care locuiesc în condominii nu o fac de plăcere, este o necesitate, o nevoie a lor, datorata situaţiei economice în care se află.

Ori textul de lege promovat sub forma Legii nr. 196/2018 în loc să le uşureze viaţa, de fapt le-o îngreunează, fiind foarte departe de realitatea din teren.

Cu deosebita consideraţie,

Dorina Lupşe – preşedinte ULAL Arad

  1. Lege facuta de Ciordache !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.