Florin Tripa: „Guvernul României a alocat alte trei milioane de lei pentru primăriile arădene“

Florin Tripa: „Guvernul României a alocat alte trei milioane de lei pentru primăriile arădene“

Guvernul României a adoptat o Hotărâre prin care se alocă suma de 17,85 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018 ale unor unități administrativ-teritoriale din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Tulcea, anunță deputatul social-democrat Florin Tripa.

Această măsură este necesară întrucât localităţile din Delta Dunării şi din Munţii Apuseni sunt dezavantajate, din cauza suprafeţelor mari de teren şi a numărului redus de locuitori. Aceştia beneficiază de reducerea cu 50% a impozitelor şi taxelor locale, precum şi a tarifelor pentru energia electrică, energia termică și de apă potabilă din reţeaua publică, sumele pentru subvenţionarea tarifelor de apă potabilă şi energie termică fiind suportate din veniturile proprii ale judeţelor respective, spune Tripa.

„Acordarea acestor facilităţi de către guvern are un impact social pozitiv pentru populaţie, dar afectează negativ nivelul veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, deoarece pentru diferenţa neîncasată nu există mecanisme de echilibrare/alocare de sume de la bugetul de stat în vederea compensării reducerilor şi a subvenţiilor acordate. Tocmai de aceea, Guvernul României vine în sprijinul comunelor și orașelor din zona de nord-est a județului Arad, alocând din fondul de rezervă nu mai puțin de 3,3 milioane de lei, pentru echilibrarea bugetelor a 14 primării, care se confruntă cu probleme financiare. Este vorba despre orașul Sebiș (1 milion de lei) și comunele Almaș (168.000 de lei), Brazii (66.000 de lei), Buteni (452.000 de lei), Chisindia (165.000 de lei), Dezna (108.000 de lei), Dieci (92.000 de lei), Gurahonț (216.000 de lei), Hălmagiu (239.000 de lei), Hălmăgel (115.000 de lei), Ignești (53.000 de lei), Moneasa (66.000 de lei), Pleșcuța (96.000 de lei) și Vârfurile (405.000 lei). Este un sprijin bine-venit pentru aceste unități administrativ-teritoriale, care astfel își pot acoperi cheltuielile până la finalul anului“, declară deputatul Florin Tripa.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.