Azi în Arad, mâine în TOATĂ ȚARA! Inițiativa extraordinară a Asociației Turistice arădene „Hoinarii Zărandului” (GALERIE FOTO)

Azi în Arad, mâine în TOATĂ ȚARA! Inițiativa extraordinară a Asociației Turistice arădene „Hoinarii Zărandului” (GALERIE FOTO)

Din multă dragoste și dăruire pentru natură, și mai ales din dorința de a le face viața mai ușoară montaniarzilor, cei de la Asociația Turistică „Hoinarii Zărandului” din Arad au inițiat un proiect al cărui obiectiv este marcarea traseelor turistice montane, multe dintre acestea nefiind marcate corespunzător.

Prin „Serviciul de Voluntariat Montan” se va realiza o colaborare între cluburile turistice din țară și Serviciul Salvamont din fiecare județ, a declarat pentru newsar.ro Nagy Arpad, președintele Asociației Turistice „Hoinarii Zărandului”.

„Din dorința de a face ceva în plus pentru cei care se plâng că traseele nu sunt bine marcate în țară, și sunt foarte mulți care se plâng de acest lucru, am luat această inițiativă. Ne-am dat seama că oricât de eficienți ar fi cei de la Salvamont, nu e posibil ca să acopere în întregime obiectivul de a avea trasee bine marcate în toate masivele. Așadar, am încercat să contactez asociații turistice pentru a le spune despre acest proiect. Absolut toate cluburile contactate au fost de acord cu necesitatea de a avea trasee bine marcate, dar pentru asta e nevoie, totuși, de o coordonare și de a denumi această inițiativă. Astfel a luat naștere «Serviciul de Voluntariat Montan», care nu are personalitate juridică, nici conducere, nu se plătește nici cotizație, ci totul se face benevol. Acest serviciu va avea nevoie de o coordonare, care va fi din Arad”, afirmă Nagy Arpad.

„Ceea ce s-a întâmplat weekend-ul trecut a fost un program pilot, pentru a vedea dacă funcționează. Am ales un traseu din Munții Cindrel, județul Sibiu, la întâmplare. Am contactat Serviciul de Salvamont Sibiu și Asociația Turistică Alpin Tur din Sibiu, care au răspuns pozitiv la idee. De asemenea, s-au mai implicat Veniți cu Noi Arad și, desigur, Hoinarii Zărandului, tot din Arad. În total am fost 14 persoane din trei județe, Arad, Timișoara și Sibiu, am vopsit 16 km de la Lacul Oașa până pe Vf. Cindrel, diferența de altitudine fiind 1000 de metri, am folosit 10 kg de vopsea albă și 4 kg de vopsea roșie. Transportul participanților a fost asigurat de Serviciul Salvamont Sibiu, care a asigurat și materialele folosite”, spune inițiatorul proiectului.

„Feedback-ul acțiunii este clar pozitiv și s-a dovedit o colaborare extrem de eficientă între Sericiul Salvamont și cluburile turistice. Vestea s-a dus foarte repede prinre cluburi și serviciile salvamont, iar dacă va funcționa, și vedem că funcționează, avem un obiectiv uriaș și foarte ambițios, propunerea venind din partea Serviciului de Salvamont Victoria din județul Brașov: vopsirea intgrală a crestei principale a Munților Făgăraș, proiect ce s-ar întinde pe perioada a 2-3 ani, în cazul în care vor fi și asociațile turistice doritoare să se implice activ, și nu doar cu suport moral”, a declarat pentru newsar.ro Nagy Arpad, președintele Asociației Turistice „Hoinarii Zărandului”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.